Så vet du om du behöver läsglasögon


Kisande ögon och för korta armar? Svårt att läsa sms i mobilen eller den finstilta texten på förpackningen? Du är inte ensam om att uppleva att du ser sämre på nära håll. Faktum är att de allra flesta över 45 drabbas av ålderssynthet - presbyopi - och kan behöva läsglasögon.

så vet du om du behöver läsglasögon

Synen förändras efter 40 

Har du märkt att synen har förändrats till det sämre? Har du svårt att läsa saker på nära håll och behöver hålla tex mobilen långt ifrån dig för att se texten ordentligt? Har du också svårt att se mindre text i böcker, tidningar eller på förpackningar? Kanske har du märkt av huvudvärk efter en dag framför datorn på jobbet, eller trötthet i ögonen om du sitter och kisar länge?  

Kan det vara så att du har tänkt att det är övergående? Och undviker du tankar på att gå till optikern utav ren fåfänga eller kanske rädsla? De allra flesta som passerat 40 år börjar märka en förändring i sitt seende. Men självklart finns det lösningar för att se bra igen. Många gånger stavas lösningen läsglasögon

Ålderssynthet eller presbyopi som det igentligen heter, är ett tecken på att du blir äldre. Det är ögat som åldras helt naturligt. Och det uppstår även om du haft glasögon tidigare.

– Många tror att de fått en ögonsjukdom och uppsöker läkare, säger Håkan Broman. Men oftast behövs det bara en synundersökning hos din optiker för att hitta en lösning. Tex läsglasögon, progressiva glasögon eller linser.

 

Därför drabbas du av ålderssynthet - presbyopi 

Vad beror egentligen ålderssynthet på? Linsen i ögat är som en kapsel och när cellerna i ögat åldras kan de inte längre komma ut ur kapseln. Linsen i ögat blir sakta lite stelare och mindre transparent. När du kommer upp i 40-45 års ålder är linsen så pass seg att den inte ändrar form tillräckligt smidigt.

– Enkelt formulerat kan ögat inte längre växla mellan långt och nära håll. Ögat jobbar på att ändra på linsen men inget händer, säger Håkan Broman.

Det är inte ovanligt att den som drabbats av ålderssynthet provar ett par läsglasögon från närmsta bensinmack för att bli av med sina synproblem. Men oftast hjälper det bara tillfälligt och huvudvärk och andra symptom finns kvar. Ofta behöver du olika styrka på ögonen vilket gör att det är extra viktigt att glasen anpassas efter just dina ögon.

– Vi rekommenderar att du bokar en synundersökning för att verkligen reda ut vilket problem du har med synen, och hur du bäst kan få hjälp. Om du arbetar framför en skärm längre tider av dagen kan det vara idé att undersöka om din arbetsgivare kan betala terminalglasögon för dig, tex. 

Läsglasögon från Readers

Många tror också att läsglasgön ser ganska trista ut och enbart finns i en och samma modell. Men dagens läsglasögon finns att få i flera olika modeller och i olika material - det är helt upp till ditt eget tycke och smak. Synsam erbjuder så klart läsglasögon för både dam och herr. Spana in vårt sortiment av högkvalitativa läsglasögon från Readers - vi erbjuder mängdrabatt och gratis frakt! 

Glasögon eller linser kan lösa problemet 

Det finns olika sätt att lösa problemet med ålderssynthet. Med ett par progressiva glasögon kan du se bra på både långt och nära håll. Andra använder ett par glasögon när de ska läsa, alltså läsglasögon, och tar av dem när de ska kolla på långt avstånd.

– Du kan också ha progressiva kontaktlinser som gör att du ser bra på både långt och kort avstånd. Eller så kan du ha linser där du har ett seende på långt håll på ena ögat och kort seende på den andra linsen, så kallad monovision, förklarar Håkan Broman.

Sedan finns det enkla progressiva glas som är gjorda efter en mall. Håkan Broman säger att glas som inte specifikt anpassats efter bäraren kan medföra problem.
– Till exempel kan du uppleva att fältet blir alldeles för smalt att läsa i.

Om man vill uppleva ett bra seende är det viktigt att glasen tagits fram individuellt för kunden. Hos Synsam görs det med metoden EyeTech där ögon- och huvudrörelserna analyseras för att kunna göra glasögonen så skräddarsydda som möjligt.
– Då får du alla grundförutsättningar för att seendet ska bli bra, säger Håkan Broman.

 1. Boka synundersökning

Boka synundersökning


Använder du selfie-pinnen för att läsa sms? Dags att boka synundersökning? På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser. Vi har butiker över hela Sverige.

Välkommen!

Boka nu
Progressiva linser
 1. EyeQ One-Day Premium Progressive Q3 30 st/box
  EyeQ One-Day Premium Progressive Q3
  30 st/box
  296 kr 329 kr
  REA LIFESTYLE
 2. EyeQ Multifocal 3 st/box
  EyeQ Multifocal
  3 st/box
  359 kr 399,50 kr
  REA LIFESTYLE
 3. EyeQ 24 Progressive Q4 6 st/box
  EyeQ 24 Progressive Q4
  6 st/box
  692 kr 769 kr
  REA LIFESTYLE
 4. DAILIES AquaComfort Plus Multifocal 30 st/box
  DAILIES AquaComfort Plus Multifocal
  30 st/box
  272 kr 419 kr
  REA LIFESTYLE