1. Terminalglasögon

  Terminalglasögon för anställda

  Nu kan du enkelt skaffa glasögon till jobbet. Om du har din rekvisition redo kan du komma igång direkt.

  Synundersökning för terminalglasögon

Terminalglasögon

Så fungerar terminalglasögon

Terminalglasögon är ett par glasögon för bildskärmsarbete som ibland kallas skärmglasögon, bildskärmsglasögon eller datorglasögon. En del säger också arbetsglasögon eller jobbglasögon.

Terminalglasögonen är anpassade till arbetsavstånden vid bildskärm och är något som många behöver när de passerat 40 då ögonlinsens förmåga att forma sig avtar. Eftersom vi sitter länge framför skärm i arbetet behöver många skärmglasögon tidigare än så. Glasögon för bildskärmsarbete anpassas alltid efter dina unika behov.

Terminalglasögon – regler och lagar

Arbetsgivare är skyldiga att se till att den som arbetar vid bildskärm mer än en timme i snitt under sin arbetsdag genomgår en synundersökning, och vid behov får arbetsglasögon anpassade efter sitt arbete. Det står i arbetsmiljölagen. 

Pris på terminalglasögon

Många företag har avtal med oss där synundersökning och terminalglasögon upp till en viss summa ingår. Men oavsett vad som ingår kan du som anställd alltid välja valfri glasögonbåge ur vårt sortiment och betala extra för att få den båge du vill ha.

Symtom – när är det dags för terminalglasögon?

 • Huvudvärk
 • Ansträngda och trötta ögon
 • Sveda  
 • Svårighet att få eller behålla skarp syn på skärmen.
 • Axelont
 • Svårt att koncentrera sig.

Vid något av dessa symtom är det alltid bra att undersöka synen. 

Hur skaffar man terminalglasögon? 

• Ladda ned rekvistionen och fyll i alla uppgifter. Den ska signeras av någon som är ansvarig för just dessa ärenden på ditt jobb. 

• Du kan också skicka en digital e-rekvisition direkt till din arbetsgivare i samband med att du bokar en tid.

Gör så här:

1. Boka en synundersökning här nedan.

2. Välj Synundersökning för Företag - terminalglasögon/skyddsglasögon

3.  Om du vill skicka en digital e-rekvisition kan du välj "E-rekvisition" så kommer din arbetsgivare få mejl direkt för godkännande. 

Vi hjälper dig med rätt bågar och glas för just ditt arbete. 

Boka synundersökning

Arbetsgivaren står för kostnaden för synundersökning och terminalglasögon, om dina behov uppfyller kravet i arbetsmiljölagen. 

 

Skyddsglasögon på jobbet


Behöver du skyddsglasögon? Du som har arbetsuppgifter där risk för ögonskador föreligger har rätt till skyddsglasögon.

Skyddsglasögon för anställda

Är du arbetsgivare?


Här hittar du information om hur du kan erbjuda terminalglasögon eller skyddsglasögon till dina anställda. 

Terminalglasögon – Arbetsgivare

Frågor och svar om terminalglasögon

 

Terminalglasögon pris – hur mycket ska jag betala själv?

Arbetsgivaren är skyldig att se till att den som arbetar vid bildskärm mer än en timme under sin arbetsdag genomgår en synundersökning, och vid behov får arbetsglasögon anpassade efter sitt arbete. Många företag har avtal med oss där synundersökning och terminalglasögon upp till en viss summa ingår. Men oavsett vad som ingår kan oftast välja valfri glasögonbåge ur vårt sortiment och betala extra för att få den båge du vill ha. Din arbetsgivare kan ha ett avtal med en eller flera optiker. Ta kontakt med din arbetsgivare och fråga till vilken optiker de vill att du vänder dig.

Kan jag köpa terminalglasögon privat?

Du kan alltid köpa vilka bågar och glas du vill privat men får då bekosta undersökningen och glasögonbågarna själv. Men tänk på att även som näringsidkare i enskild firma kan du göra avdrag för terminalglasögon enligt reglerna för arbetsredskap.

Vad är datorglasögon?

Terminalglasögon kallas ibland även datorglasögon, skärmglasögon eller bildskärmsglasögon. En del säger arbetsglasögon eller jobbglasögon. Det är alltså glasögon för bildskärmsarbete. Arbetsgivaren är skyldig att se till att den som arbetar vid bildskärm mer än en timme under sin arbetsdag genomgår en synundersökning, och vid behov får arbetsglasögon anpassade efter sitt arbete. 

Är min arbetsgivare skyldig att betala mina glasögon för jobbet?

Arbetsgivaren är skyldig att se till att den som arbetar vid bildskärm i snitt en timme under sin arbetsdag genomgår en synundersökning, och vid behov får arbetsglasögon anpassade efter sitt arbete. Ta kontakt med din arbetsgivare och fråga till vilken optiker de vill att du vänder dig.

Vad är skillnad på skärmglasögon eller bildskärmsglasögon?

Terminalglasögon kallas ibland även datorglasögon, skärmglasögon eller bildskärmsglasögon. En del säger arbetsglasögon eller jobbglasögon. Det är alltså glasögon för bildskärmsarbete.

Hur vet jag om jag behöver terminalglasögon?

Vanliga symtom är huvudvärk, ansträngda och trötta ögon, sveda, svårighet att få eller behålla skarp syn på skärmen, axelont, svårigheter att koncentrera sig

Finns det terminalglasögon utan styrka?

Terminalglasögon med styrka är anpassade för dig som tillbringar mycket tid framför skärmen. Det finns glasögon utan styrka men avlastande ytbehandlingar som blåfiltrerande ytbehandling. Glasögonen hjälper ögat att slappna av men glasets styrkor är inte anpassat enbart för bildskärmsarbete och är inte klassat som terminalglasögon. 

Kan jag få terminalglasögon utan synfel?

Då glasögon utan styrka inte klassas som terminalglasögon är arbetsgivaren inte skyldig att stå för glasögon utan styrka.