Så skyddar du dina ögon MOT UV- och SKÄRMLJUS

 

Dina ögon utsätts konstant för strålning, både från solen och skärmen. Så här skyddar du dina ögon på bästa vis.

Våra kunniga optiker kan hjälpa dig med ett glas som skyddar dig och passar dina behov så boka synundersökning nu.

Solens strålar kan skada ögat på olika vis. Många vet inte om att ögonen också kan bli solbrända, och att skador på ögat kan vara mycket smärtsamma. Dessutom ökar risken för att du får grå starr. Samtidigt ökar skärmtiden i Sverige. Att sitta många timmar framför skärmar kan innebära en stor påfrestning på dina ögon.

1. Välj ett glas som skiftar färg

Ett sätt att skydda sig är att välja rätt glas. Med Transitionsglas* från Essilor får du glasögonglas som automatiskt skiftar färg när du går utomhus och skyddar dina ögon mot både UV-ljus utomhus och skärmljus inomhus. Du slipper byta mellan dina vanliga glasögon och solglasögon. Transitionsglas eller fotokromatiska glas är praktiska då de ändrar färg när du går utomhus, beroende på väder och miljö. Inomhus fungerar glasögon precis som vanligt och är helt klara. När du går utomhus så mörknar glasen och ger dig fullt UV-skydd från solen.

*Transitions blockerar minimum 20 % av ohälsosamt blått ljus inomhus. Ohälsosamt blått ljus är beräknat mellan 380nm och 455nm.

Tips! Läs mer om Essilors fotomatiska glas

2. Avlasta dina trötta skärmögon

Aldrig tidigare har vi spenderat så mycket tid framför digitala enheter och skärmar som vi gör idag. Datorer, surfplattor och smartphones är en naturlig del av allas vardag – men all denna skärmtid kan innebära en stor påfrestning på dina ögon. Ögat tröttas ut och dessutom riskerar det att skadas av det ohälsosamma blå ljuset från skärmarna. Idag finns olika lösningar för att filtrera bort delar av ljuset. Du kan antingen välja en avancerad ytbehandling kallad Prevencia. Ytbehandlingen reflekterar bort stora delar av det ohälsosamma ljuset och minskar risken för påverkan på näthinnan. En annan lösning är att investera i Eyezen-glas. Glasen är speciellt utformade för att förhindra att dina ögon blir överansträngda samtidigt som de skyddar mot skärmljuset. Med glas från Eyezen kommer du alltid att möta dagens krav på seende, oavsett om du är online eller offline.

Kom in till någon av våra optiker så kan vi berätta mer om våra olika effektiva glas, eller boka en tid för en synundersökning.

Läs mer: Eyezen-glas som skyddar framför skärmen

glasögon med blåljusskydd
 1. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  400 kr
 2. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  400 kr
 3. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  400 kr
 4. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  400 kr

3. Kör 20-20-20-regeln

Ögat behöver pauser. Inga ögon mår bra av att sitta i solen eller framför en skärm i flera timmar i sträck. När du sitter framför skärmen rekommenderar vi att du alltid kör 20-20-20-regeln: Ta en paus i 20 sekunder var 20:e minut och fokusera blicken på något som ligger långt bort. När du är ute i stark sol så är det bra att gå till skuggan med jämna mellanrum. Använd gärna hatt eller keps och titta aldrig direkt mot solen.

4. Optimera din solglasögon

Du vet väl att du kan få dina solglasögon slipade i din egen styrka? Det är en smidig lösning för dig som vill skydda ögonen från UV-ljuset men inte kompromissa med din syn. Oavsett om du behöver slipade solglasögon när du spelar golf, snygga läsglasögon med solskydd för hängmattan, eller om du vill uppdatera dina Ray-Bans med progressiva glas, kom in till någon av våra butiker så kan vi hjälpa dig. Ett annat tips för ultimat skydd är att testa solglasögon med kupad form – så att den följer ansiktet – för att skydda ögat från ljusinsläpp från sidorna. Det ger både ett bra skydd mot UV-strålning, men de skyddar också ögonen från vattenstänk, grus, kvistar och andra saker som plötsligt kan dyka upp när du är ute i naturen eller på cykeltur.

När du köper sportglasögon eller solglasögon och har valt en modell med kupade glas, är det viktigt att de är optiskt kompenserande. Förenklat kan man säga att en kupning av ett glas påverkar vinklarna som ljuset bryts i på väg in i dina ögon. Det betyder till exempel att en golfboll ligger exakt där du tror att den ligger när du ser den på green eller i ruffen, och inte en centimeter åt något annat håll. Be gärna din optiker hos Synsam om råd nästa gång du behöver nya sol- eller sportbågar.

Läs mer: Vilka sportbågar ska jag välja

 1. Fellepini S39 C40 6312
  Fellepini
  S39 C40 6312
  1 425 kr 1 900 kr
  REA
 2. Oakley Flak 2.0 XL Prizm Dark Golf OO9188-B159
  Oakley Flak 2.0 XL
  Prizm Dark Golf OO9188-B159
  1 500 kr 2 000 kr
  REA Bara online
 3. Oakley Frogskins Lite Maverick Vinales Signature Series Prizm Ruby OO9374-2763
  Oakley Frogskins Lite Maverick Vinales Signature Series
  Prizm Ruby OO9374-2763
  1 387 kr 1 850 kr
  REA Bara online
 4. Circular Collection S2 C59 5619
  Circular Collection
  S2 C59 5619
  1 500 kr 2 000 kr
  REA

5. Glöm inte bort de allra minstas ögon

Det är särskilt viktigt att skydda barnens ögon eftersom deras ögon är extra känsliga för UV-strålning. Barns linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat är större, det gör det möjligt för högre nivåer av UV-strålning att nå linsen. Barn tillbringar dessutom mer tid ute vilket gör att deras genomsnittliga UV-exponering är tre gånger så hög som en vuxen.

Guide: Optikerns tips för dig som ska köpa solglasögon för barn

Med skärmar och moderna ljuskällor så ökar också mängden blått ljus som barn utsätts för i sin inomhusmiljö. Ljuset från skärmarna kan bland annat öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont. Glasögon för skärmen finns både med och utan styrka. Läs mer om hur du kan skydda ditt barn från blått ljus

Solglasögon för barn


RISKER MED LJUS FRÅN SKÄRM

 • Kan öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont.
 • Stör den naturliga dygnsrytmen.
 • Kan orsaka permanenta skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken, vilket i sin tur leder till förlorad synförmåga.

RISKER MED LJUS FRÅN SOLEN

 • Ultraviolett ljus kan påskynda utvecklingen av grå starr. UV-strålningen absorberas i ögat vilket är en starkt bidragande orsak till att man utvecklar grå starr i linsen.
 • Solens blå ljus kan också skada gula fläcken i näthinnan, vilket kallas makuladegeneration.
 • Starkt solljus, när du till exempel är på stranden, vid havet eller åker skidor, kan ge akuta ögonproblem. Det bildas små sår på hornhinnan. Det känns som du fått grus i ögat, det gör ont och du får nedsatt syn.
 • I flera studier har man kunnat se att uppkomsten av hudcancer har sitt ursprung till mellan 5–10 procent i den tunna huden runt ögonen. Därför bör man verkligen tänka på att både skydda sina ögon och huden runt sina ögon med ett par bra solglasögon.