1. Blått ljus: Glasögon mot blått ljus från Synsam

Nya glasögon för barn skyddar mot blått ljus


Läsplattor, datorer och mobiler har blivit en självklar del av barnens liv från en tidig ålder. Men hur ohälsosamt för barnen är det blå ljuset från skärmarna? Synsam lanserar nu speciella glasögon utan styrka med blåljusfilter som skyddar mot blått ljus.

 

Glasögon för barn med blåljusfilter
 1. D. Arnesen B23 C6 4615 Blåljusfilter
  D. Arnesen
  B23 C6 4615 Blåljusfilter
  500 kr
 2. Readers Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  300 kr
 3. D. Arnesen B23 C6 4615 Blåljusfilter
  D. Arnesen
  B23 C6 4615 Blåljusfilter
  500 kr
 4. Readers Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  300 kr

Optikern Håkan Broman, expert på glasögon för barn, berättar mer:

– Blått ljus är i sig inget farligt. Det har alltid funnits och kommer från himlen hela tiden. Det blå ljuset är jätteviktigt för oss för att vi ska kunna hålla oss vakna och så vidare. Men det är också delar av det blåa ljuset som studier säger kan vara ohälsosamt för ögat och kan skada ögats näthinna, säger Håkan Broman.

Skärmar, läsplattor, datorer och andra "onaturliga" källor för blått ljus blir allt vanligare.

– Med skärmar och moderna ljuskällor så ökar mängden blått ljus barn utsätts för i sin inomhusmiljö. Vi vet inte riktigt effekterna av detta men att filtrera bort delar av det blåa ljuset kan inte skada och upplevs av de flesta som vilsamt för ögonen, säger Håkan Broman.

Färdiga glasögon med blåljusfilter för barn finns just nu enbart tillgängliga att köpa online på här Synsam.se samt i vår Flagship Store Synsam Norrmalmstorg.

Risker med blått ljus från skärmar

 • Kan öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont.
 • Stör den naturliga dygnsrytmen.
 • Kan öka risken för depression.
 • Kan orsaka permanenta skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken, vilket i sin tur leder till förlorad synförmåga.

Blockera blått ljus?

– Idag ser vi fler olika tecken på att skärmar påverkar oss. Studier visar till exempel att mängden närsynta ökar. Det beror på att barnen inte är utomhus och tittar på långt håll lika mycket som tidigare. Det finns däremot inte lika många studier som visar vad långvarig exponering av blått ljus gör med våra ögon, säger Håkan Broman.

Blått ljus är omdiskuterat:

– Det finns vissa som kallar det för skrämselpropaganda att säga att blått ljus från skärmar är skadligt. Samtidigt finns det fler och fler oberoende studier som visar att blått ljus är ohälsosamt. Som optiker kan jag säga att en sak är helt säker. Barns ögon är känsligare och det finns inte något negativt med att skydda barnens ögon innan vi vet med säkerhet vad långvarig exponering av blått ljus gör med oss,  säger Håkan Broman.

Glasögon skyddar mot blått ljus

Synsam erbjuder nu glasögon som skyddar mot blått ljus från skärmar. De finns i två olika modeller och passar barn i åldern 5 till 9 år.  Glasögonen är perfekta för barn som gillar att titta på film på sin läsplatta, spela spel på datorn eller sitta längre stunder med sin mobil.

Readers Blue Block är en ny kollektion läsglasögon med blåljusfilter som skyddar ögonen mot det blå ljuset från digitala skärmar. Readers Kids Blue Block  är anpassad  för barn och är utan styrka.

– Vi har tagit fram ett par glasögon utan styrka för barn som kan användas för att filtrera bort det blå ljuset när barnet tittar på sin skärm. Vi har fokuserat på det kortvågigt blåa ljuset eftersom forskningen visar att det är det mest ohälsosamma. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat, säger Håkan Broman.

Skydda ditt barn från blått ljus

Det finns olika sätt att skydda barnets öga från det blå ljuset. På mobil, Ipad och andra läsplattor kan du ställa in så kallat Night Mode. Problemet med den lösningen är att färgerna inte kommer fram lika bra vilket i sin tur kan göra själva upplevelsen för barnet sämre.

– Samma sak gäller också de appar som finns att ladda ner som skalar bort det blå ljuset. Det är bra men det är inte så härligt att titta på. Det blå ljuset ger en mer kontrastrik bild, säger Håkan Broman.

Prevencia  –  avancerad ytbehandling för barnets öga

De nya glasögonglasen för barn är behandlade med Prevencia. Det är den senaste och mest avancerade ytbehandlingen som finns på marknaden just nu. Tekniken filterar bort stora delar av det ohälsosamma blåa ljuset och minskar genom det risken för förändringar på näthinnan.

Till skillnad från, till exempel Night Mode, kommer barnet fortfarande uppleva färger och kontraster med glasögonen.

– Vi filtrerar endast bort det kortvågiga ljuset vilket gör att det fortfarande blir behagligt för barnen att titta på sin skärm. Det är viktigt att upplevelse och hälsa går hand i hand, säger Håkan Broman.

Glasögon som skyddar mot blått ljus finns även vid synfel

En av annan av fördelarna med de glasögon som skyddar mot blått ljus är att de är transparenta.

– Det finns också glasögonen med gula glas på marknaden som filtrerar bort blått ljus. De här glasögonen är genomskinliga och ser ut som helt vanliga glasögon. För oss är det viktigt att barnen inte ska se konstig ut så att de vill ha på sig glasögonen.

Har barnen redan ett synfel finns det också glas med blåljusfilter för barn i Synsams övriga sortiment, se här under sortiment för barnglasögon.

Fler skärmtips för barn:

 • Ta pauser och låt ögonen få vila.
 • Sitt inte inne en hel dag med skärmen. Ögat mår bra av att titta på långt håll också. Det gör man enklast utomhus.
 • Tänk på hållningen och avstånd.  Cirka 60-80 centimeters avstånd mellan skärmen och barnets ögon är att rekommendera.
 • Märker du att ditt barn har problem med ögonen kan det vara bra att göra en synundersökning för säkerhets skull.

Forskning om blått ljus

En amerikansk studie om blått ljus från universitetet i Toledo från förra året konstaterar att blått ljus gör att vissa molekyler i ögat blir så skallade "cellmördare" vilket leder makuladegeneration, en ögonsjukdom som innebär åldersförändringar i gula fläcken. Sjukdomen leder till nedsatt synskärpa och i värsta fall att man bli blind.

Även franska hälsomyndigheten har gått ut och varnat för riskerna med blått ljus. Myndighetens rapport visade att det blå ljuset från skärmar, speciellt när de används i mörkret, kan störa vårt sömnmönster. Speciellt mottagliga för störningar menade de att barn är eftersom deras ögon inte utvecklat ett tillräckligt starkt filter.

En annan amerikansk studie visar att blått ljus kan vara ohälsosamt för ögat, men bara om det är under 455 nanometer och intensiteten är hög.

– Det är just det kortvågigt blåa ljuset som är ohälsosamt i för stor mängd. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat, säger Håkan Broman.

 

Dags för synundersökning?Boka en tid hos våra optiker här.

Boka tid

Hitta din butikFrån Ystad till Kiruna. Besök någon av våra 200 butiker. 

Till butiken