Vilken färg på glasögonglasen?


Svårt att veta vilken färg på glasen (linserna) i dina sportglasögon du ska välja? Här reder vi ut de olika färgerna och hur de kan hjälpa dig! 

Rätt färg kan öka kontrasten, underlätta vid olika ljusförhållande och framför allt skydda dina ögon mot skadligt UV-ljus. Det är därför viktigt att välja rätt färg på glasen till dina sportglasögon, beroende på hur och när du tänker använda dem.

Du har säkert hört talas om att det finns olika färger på linserna (glasen) som sitter i dina sportglaösgon. Många som sportar utomhus har dessutom flera linser med olika färg som de byter beroende på väder och sporter. Här reder vi ut vilken färg som kan passa just dig och din sport: 

Gula linser i sportglasögon – bra vid dåliga ljusförhållanden då den gula färgen i sig är kontrasthöjande. Passar bra vid t.ex. bilkörning i skymning/gryning. Det gula glaset är extra bra när du utövar skytte eller kör MC.

Orange linser i sportglasögon – en utmärkt allroundfärg som fungerar i de allra flesta ljusförhållandena. Hjälper vid dimma, tar bort blått ljus och förstärker kontraster. Perfekt färg på glasen när du kör MTB (mountainbike), åker skidor eller t.ex vid lerduveskytte då du skjuter mot orange måltavlor.

Röda linser i sportglasögon  – passar perfekt vid skiftade väder med växlande ljusförhållanden. Rött glas ger riktigt bra kontrast.

Gröna linser i sportglasögon  – ett grönt glasögonglas passar bra i miljöer med mycket grönt ljus, t.ex. i skogen när du cyklar eller på golfbanan. Den gröna färgen har en kontrasthöjande effekt vilket gör att konturer framträder tydligare.

Grå linser i sportglsögon – begränsar solens ”förblindande” effekt. Lägger ett grått filter över färgseendet och lämpar sig därför i ljusa miljöer som på stranden eller i fjällen där ljuset är starkt och reflekterande. De grå glasen har en relativt neutral färgåtergivning.
Gråa linser är bra till exempel när du seglar, åker snöskoter, landsvägscyklar eller är ute mycket.

Rosa linser i sportglasögon - den rosa linsen passar i så kallat flatljus, när det är lite sämre ljus i tex skidbacken. Den hjälper till att förstärka konturerna i snön och är bra lämpad för skidåkning. 

Bruna linser i sportglasögon  – en brunfärgad lins reducerar bländande ljus och förstärker kontraster bra utan att upplevas som för extrem. Ger en mjukare färgskala och fungerar som en ”allround färg” dvs fungerar bra i många olika situationer och ljus. 

Blå linser i sportglasögon – den blåa linsen släpper igenom ljusets korta våglängder. Dessa ljusvågor kan skada ögats näthinna och blåa glas bör därför undvikas. Testa istället blått spegelglas som reflekterar det blå  ljuset och kombinerat med en kontrastfärg upplever många att omgivningen blir tydligare och behagligare.

 

Här hittar du hela vårt sortiment av sportglasögon från kända varumärken som Oakley, Bliz, Rigel och Rudy Project. Hos Synsam Sports kan du köpa sportglasögon online - alltid fri frakt och snabb leverans! 

 

Läs mer i vår guide till sportglasögon: 

- UV-skydd och spegelglas på dina sportglasögon?

- Att välja polariserande eller fotokromatiska glasögon?

- Direktslipade sportglasögon eller insatsoptik, vilket funkar bäst för dig?

Rätt färg på glasen?
 1. Oakley Flight Jacket Prizm Sapphire OO9401-0237
  Oakley Flight Jacket
  Prizm Sapphire OO9401-0237
  2 071 kr
 2. RIGEL Red Orange mirror Champ C40 7219
  RIGEL
  Red Orange mirror Champ C40 7219
  1 000 kr
 3. Rudy Project - Rydon Extra linser ImpactX 2 Photochromic Red
  Rudy Project - Rydon
  Extra linser ImpactX 2 Photochromic Red
  792 kr
 4. Oakley Jawbreaker Prizm Saphire Snow OO9290-21
  Oakley Jawbreaker
  Prizm Saphire Snow OO9290-21
  1 902 kr
 1. Här finns Synsam Sports

  Här finns Synsam Sports

  Synsam Sports finns i ett urval av våra Synsambutiker över hela Sverige. Synsam Sports erbjuder ett större sortiment av sportbågar och här får du hjälp med slipade sportglasögon för de flesta sporter och fritidsaktiviteter.

  Alla Synsam Sports butiker hittar du här

 1. Ray-Ban Wayfarer RB2140 902/57 50

Polariserande glas


Ljus reflekteras när det träffar ett föremål. I polariserade glas finns ett filter som effektivt avlägsnar reflexer. Resultatet blir en skarpare och tydligare bild men man ska veta att de tar bort information som till exempel reflexer från en isfläck. Polariserade skidglasögon kan göra din skidupplevelse skarpare!

Det börjar med en synundersökning

För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser.

Boka synundersökning