Populära sökningar
skidåkare i goggles som skvätter upp snö

Vilken färg på glasögonglasen?

Svårt att veta vilken färg på glasen (linserna) i dina sportglasögon du ska välja? Här reder vi ut de olika färgerna och hur de kan hjälpa dig! 

Rätt färg kan öka kontrasten, underlätta vid olika ljusförhållande och framför allt skydda dina ögon mot skadligt UV-ljus. Det är därför viktigt att välja rätt färg på glasen till dina sportglasögon, beroende på hur och när du tänker använda dem.


Olika färger ger olika fördelar

Du har säkert hört talas om att det finns olika färger på linserna (glasen) som sitter i dina sportglaösgon. Många som sportar utomhus har dessutom flera linser med olika färg som de byter beroende på väder och sporter. Här reder vi ut vilken färg som kan passa just dig och din sport: 

  • Gula linser i sportglasögon 

Bra vid dåliga ljusförhållanden då den gula färgen i sig är kontrasthöjande. Passar bra vid t.ex. bilkörning i skymning/gryning. Det gula glaset är extra bra när du utövar skytte eller kör MC.

  • Orange linser i sportglasögon  

En utmärkt allroundfärg som fungerar i de allra flesta ljusförhållandena. Hjälper vid dimma, tar bort blått ljus och förstärker kontraster. Perfekt färg på glasen när du kör MTB (mountainbike), åker skidor eller t.ex vid lerduveskytte då du skjuter mot orange måltavlor.

  • Röda linser i sportglasögon 

Passar perfekt vid skiftade väder med växlande ljusförhållanden. Rött glas ger riktigt bra kontrast.

  • Gröna linser i sportglasögon 

Ett grönt glasögonglas passar bra i miljöer med mycket grönt ljus, t.ex. i skogen när du cyklar eller på golfbanan. Den gröna färgen har en kontrasthöjande effekt vilket gör att konturer framträder tydligare.

  • Grå linser i sportglsögon 

Begränsar solens ”förblindande” effekt. Lägger ett grått filter över färgseendet och lämpar sig därför i ljusa miljöer som på stranden eller i fjällen där ljuset är starkt och reflekterande. De grå glasen har en relativt neutral färgåtergivning.
Gråa linser är bra till exempel när du seglar, åker snöskoter, landsvägscyklar eller är ute mycket.

  • Rosa linser i sportglasögon

Den rosa linsen passar i så kallat flatljus, när det är lite sämre ljus i tex skidbacken. Den hjälper till att förstärka konturerna i snön och är bra lämpad för skidåkning. 

  • Bruna linser i sportglasögon  

En brunfärgad lins reducerar bländande ljus och förstärker kontraster bra utan att upplevas som för extrem. Ger en mjukare färgskala och fungerar som en ”allround färg” dvs fungerar bra i många olika situationer och ljus. 

  • Blå linser i sportglasögon 

Den blåa linsen släpper igenom ljusets korta våglängder. Dessa ljusvågor kan skada ögats näthinna och blåa glas bör därför undvikas. Testa istället blått spegelglas som reflekterar det blå  ljuset och kombinerat med en kontrastfärg upplever många att omgivningen blir tydligare och behagligare.

kvinnor som pratar och stretchar inför löpning iklädda sportglasögon

Stort utbud av sportglasögon

Hos Synsam hittar du ett brett utbud av sportglasögon och solglasögon från kända varumärken som Oakley, Bliz, POC och Rudy Project

bliz polariserade sportglasögon

Polariserade glas

Ljus reflekteras när det träffar ett föremål. I polariserade glas finns ett filter som effektivt avlägsnar reflexer. Resultatet blir en skarpare och tydligare bild men man ska veta att de tar bort information som till exempel reflexer från en isfläck. Polariserade skidglasögon kan göra din skidupplevelse skarpare!

synundersökning

Ta hand om dina ögon

Boka din synundersökning