Populära sökningar
flicka i innebandyglasögon

Innebandyglasögon

Här hittar du innebandyglasögon för barn och vuxna som underlättar och skyddar när du spelar. Synsam säljer innebandyglasögon online från märken som OakleyRigel och Rudy Project. Du kan också få dina innebandyglasögon slipade i din styrka. Läs vår guide för hur man väljer innebandyglasögon för barn och vuxna längre ner på sidan.

Visar 0-9 av 9 Produkter

Sport:

Innebandy

Innebandyglasögon för barn och vuxna

Här kan du läs mer om regler och hur du köper innebandyglasögon med styrka.

Halkar du och stukar foten på innebandyplan så läker den. Får du ett hårt skott eller en klubbspets i ögat kan resultatet bli betydligt värre. Följande tips hjälper dig i ditt val av innebandyglasögon – till dig själv eller till dina barn. 

För att välja bra innebandyglasögon måste du veta:

  • Vilken modell och storlek ska jag ha?
  • Vilken typ av glas?
  • Ska glasögonen vara progressiva eller inte?
  • Hur påverkas mitt spel?

Viktiga grundegenskaper

När du spelar innebandy behöver du ha en bra syn i höjdled, det vill säga bågen och glaset måste vara tillräckligt höga så att du kan luta huvudet ner mot bollen och samtidigt kunna se bra framåt vart du ska passa. Glaset behöver också hjälpa i sidled. Då är det bra med ett kupat glas som sitter nära ansiktet. Glaset bör vara optiskt kompenserat och skyddsklassat. Att innebandyglasögonen är optiskt kompenserade betyder att de kupade glasen har tillverkats så de ger en korrekt avbildning.

– Det betyder att bollen ligger exakt där du tror att den ligger och inte en centimeter åt något annat håll, säger Lars Wulfing, optiker med lång erfarenhet och expert på Synsam Sports.

Bågen bör vara justerbar. Nässadel och skalmtoppar bör vara i silikon/gummi så att bågen sitter bra även när du svettas. 

Välj rätt storlek

Innebandyglasögon bör vara lätta och smita åt runt huvudet för att undvika att glasögonen hoppar upp och ner på näsan eller åker i golvet när du rör på dig mycket. Man får prova sig fram och har du redan ett par glasögon idag så kan du kolla på insidan av skalmarna. Där finns oftast en märkning. 

Innebandyglasögon med styrka

Du kan du få dina innebandyglasögon slipade i din styrka och för brytningsfel, dock bör man undvika progressiva då man ofta tittar snett ned genom glaset och då hamnar i läsdelen.

– Om du ser sämre när du utövar din sport så tröttnar du snabbare. Ett par bra sportglasögon i din styrka tar bort distraktioner för idrottaren, och det i sin tur förbättrar prestationen, säger Lars Wulfing.

Om du vill ha innebandyglasögon slipade i din styrka måste du rödgöra med en optiker. Läs också vår guide om slipade sportglasögon med styrka.

Skötsel av innebandyglasögon

Förvara alltid dina glasögon i sitt skyddande fodral när du inte använder dem. Tvätta dina glasögon med mild diskmedelslösning och ljummet vatten om de blir svettiga och smutsiga. Fel sorts rengöring riskerar att torka ut plasten så att det uppstår försvagningar. Har du problem med imma – testa ett imskyddsmedel och om du har justerbar näsdel så justera den bakåt så att du får bättre cirkulation.

Se bollen på långt avstånd

Till innebandyspelare rekommenderar vi endast glas ämnade för avståndsseende, eftersom bollen kommer i alla blickriktningar. Att ha ett progressivt eller bifokalt glas ställer till det för avståndsbedömningen nedåt och i sidled.

Innebandyglasögon för barn

Från och med 2019 finns regler som säger att barn som är 15 år eller yngre måste bära godkända skyddsglasögon i tävlingar. Följande klasser måste ha skyddsglasögon eller innebandyglasögon för barn:

  • Grön klass 0-9 år
  • Blå Klass 9-12 år
  • Röd klass 12-16 år

Undantag kan göras om det finns medicinska skäl. Om spelaren redan bär "vanliga" glasögon på grund av synfel så kan spelaren bära dessa i stället för skyddsglasögon. Slipade skyddsglasögon för innebandy är dock att föredra eftersom de är betydligt tåligare och glaset går att få okrossbart.

Regler för innebandyglasögon

Sedan 2015 måste alla B-licensspelare som är 16 år eller yngre bära glasögon när de spelar match. Den som inte bär skyddande glasögon på plan kan tilldömas utvisning. Om ett par skyddsglasögon ramlar av under match ska samma princip tillämpas som när exempelvis en sko åker av.”

Vanliga frågor om innebandyglasögon

Här har vi samlat en del tips att tänka på innan du väljer skyddsglasgön för innebandy. I Synsams sortiment hittar du olika storlek på bågarna, så här hittar du innebandyglasögon för barn, för dam och för herr. Synsam Sports är dessutom bäst på slipade innebandyglasögon och vi erbjuder också gratis aktivitetsglasögon med styrka till barn mellan 5-12 år – och som passar perfekt om du letar efter innebandyglasögon för barn. 

Det finns lite dyrare märken som Oakley och Rudy Project och prisvärda innebandyglasögon på mellanpris som Rigel. Är man ute efter billiga glasögon finns budgetvarianter som Sports Essentials. Det som oftast skiljer dyrare innebandyglasögon från billigare är kvaliteten på själva bågarna, vilket kan vara en fördel i tuffare sporter, samt att du kan välja slipade glas i din egen styrka.