Sportglasögon med styrka - så väljer du rätt


Sportglasögon med styrka kan förbättra din upplevelse och prestation samtidigt som du skyddar dina ögon. Här är våra bästa tips när du ska välja rätt sportglasögon för din sport.

vilka sportglasögon ska man välja?  

Synsam Sports är experter på sportglasögon slipade i din styrka och har hundratals modeller av sportglasögon anpassade till olika aktiviteter. Alla med okrossbara linser (glas), lätta bågar och optimal komfort. I sortimentet hittar du glasögon från flera kända varumärken som Oakley, Bliz, Rigel, Nike och Rudy Project

Oavsett om du är en ivrig löpare i skuggiga skogar eller gillar att cykla på soliga landsvägar, finns det mycket att vinna genom att välja bra sportglasögon med styrka.

– Ungefär hälften av alla svenskar behöver någon form av synkorrektion och majoriteten av oss bär glasögon. Det är alltså väldigt många svenskar som sportar i sina vanliga glasögon, eftersom man tror att det inte finns några alternativ, säger Lars Wulfing, optiker med lång erfarenhet och expert på Synsam Sports.

– Om du ser sämre när du utövar din sport så tröttnar du snabbare. Ett par bra sportglasögon i din styrka tar bort distraktioner för idrottaren, och det i sin tur förbättrar prestationen, förklarar Lars Wulfing.

Polariserade linser i sportglasögon

Polariserade linser är mörkare linser som har ett extra filter som tar bort reflektioner från till exempel vattenytor. Därför kan polariserande glasögon passa bra om du seglar eller håller på med olika vattensporter. Fiskeglasögon blir ofta bättre med polariserande glas.

– Om du fiskar betyder det att du kan se laxen under vattnet. Du kan inte nödvändigtvis göra det med vanliga glasögon eller solglasögon, för då kan du bara se reflektionen från vattenytan, säger Lars Wulfing.

Fiskeglasögon kan också fås slipade i din styrka och även i kombination med fotokromatiska glas, alltså glas som mörknar som solglasögon ute i solen, och som ändrar färg när du går inomhus. 

Välj kupade glas i glasögonen

Lars Wulfing rekommenderar att sportglasögon bör ha böjda eller kupade linser för att täcka ögat väl.

• Kupade linser ger ett bra skydd mot UV-strålning.

• Skyddar mot vattenstänk, grus, kvistar och annat som kan dyka upp i naturen eller på cykelturen.

Synsams sportglasögon har kupade glas som är optiskt kompenserande vilket innebär att de inte förvränger din syn. De är olika tjocka för att kompensera glasögonens kupning.

– Det betyder att en golfboll ligger exakt där du tror att den ligger när du ser den på green eller i ruffen, och inte en centimeter åt något annat håll. Och om du har cykelglasögon, så ser du att cykeldäcket är där det ska vara, vilket är oerhört viktigt om du till exempel cyklar i en klunga, förklarar Lars Wulfing.

Progressiva sportglasögon 

Om du har vanliga glasögon till vardags och är rädd om dem och inte vill riskera att tappa eller skada dem när du idrottar, kan du få dina sportglasögon slipade i din styrka. På Synsam kan vi slipa dina sportglasögon efter dina behov; progressiva sportglasögon eller sportglasögon för brytningsfel. Det innebär att du kan utöva din sport – och även se bra!

Bra sportglasögon kan också hjälpa dig att förbättra dina resultat.

– Hjärnan är den del av kroppen som behöver mest energi, och det är hjärnan som faktiskt ser. En stor del av hjärnan har att göra med synen så därför är det är viktigt att man eliminerar störningar, till exempel reflektioner som distraherar. Det tar energi från utövaren, säger Lars Wulfing.

Välj sportglasögon som sitter bra

När du ska välja sportglasögon med styrka är det bäst att prova dem så att de verkligen sitter bra runt ögonen och att skalmarna sitter bra vid öronen. Ska du ut och golfa eller ut på en längre löptur kommer du att bära dem länge.

– Ska du bära dina sportglasögon i många timmar åt gången ska du helst inte bära ett par som gör ont, säger Wulfing och tillägger:

– Tänk också på att det är bra om sportglasögonen har bra ventilation, så att det kan komma luft bakom glasen, då slipper du att det blir immigt för att du blir varm, förklarar han.

Vilken färg ska man ha på linsen?

Det finns flera olika färger på linserna till sportglasögon; bruna, gula, röda eller rosa tex. De ger alla olika upplevelser och det är ganska vanligt att man har flera par linser som man kan byta med.

• Gula glas passar bäst när det är molnigt.
• Orange och bruna glas passar bättre när solen är framme.

gula linser sportglasögon

Men förutom att färger skyddar ögat mot skadliga solstrålar så kan de också ge dig bättre kontraster och en skönare upplevelse när du tex cyklar i skogen eller på landsväg.

Kom in till någon av våra butiker så kan vi berätta mer och du kan också testa dig fram till de glasögon som passar dig bäst!

Här hittar du vårt sortiment av sportglasögon.

Läs också: Så köper du solglasögon med styrka.