1. Sminktips för dig med glasögon

  Sminktips för dig med glasögon

Vad bör du som bär glasögon tänka på när du sminkar dig? Om du är närsynt tex, ser dina ögon mindre ut genom glasögonen, och tvärtom om du är långsynt. Här är bästa sminktipsen för dig som bär glasögon!

Vilken typ av glasögon du har och om du är långsynt eller närsynt har stor betydelse för hur du kan sminka dig för att framhäva dina ögon och ditt ansikte. Makeupexperten och frisören Maja Pettersen hos salongen Gevir i Oslo delar här med sig av sina bästa tips.

Hur ska man sminka sig när man har glasögon?

Om du har använt glasögon ett tag känner du troligtvis till utmaningarna med att lägga en bra makeup. Har du precis börjat med glasögon undrar du kanske vad som är smart att göra och inte göra. Här är Majas bästa tips:  

Glasögon skymmer dina ögon

- Oberoende av vilken typ av glasögon du använder kommer ljuset att reflekteras i glasen vilket gör att ögonen kan skymmas. Du bör också vara medveten om att ett par glasögon i de flesta fall kommer att dölja det övre ögonlocket. Glasen "tar bort" ungefär 50 procent av din ögonmakeup, så det är viktigt att framhäva ögonen lite extra när du bär glasögon och ta gärna i lite mer än vad du brukar, säger Maja.

Om dina glasögon är i en stark färg bör du undvika starka färger på ögonskuggan, eftersom mycket färg både här och där lätt kan bli lite i överkant. Till en färgad glasögonbåge, såsom en stark röd eller blå, blir det bäst med lite mjuka färger på ögonen enligt makeupexperten. 

Sätt fokus på dina läppar

- Ett annat tips om du har glasögon som drar till sig mycket uppmärksamhet, är att tona ned ögonen lite och hellre uppmärksamma läpparna. Det gör du enkelt genom att välja en stark röd eller vinröd färg på ditt läppstift. Det blir snyggt om du ska på fest. 

Ljusa upp med concealer under ögat

– För alla med glasögon är det viktigt att komma ihåg att glasen ofta ger en mörk skugga under ögonen och det är ju inte något många vill ha. Då är det bra att använda en concealer för att ljusa upp under ögon, rekommenderar Maja.

Ögonbrynen syns över glasögonbågarna

– Glöm inte dina ögonbryn! Det är lätt att tro att bågarna döljer mycket av området runt ögonen, men faktum är att ögonbrynen syns över glasögonen i de flesta fallen, om du inte har mycket stora glasögon. Brynen är en viktig del av helheten och ramar in ditt ansikte och därför bör de också lyftas fram, förklarar Maja.

Närsynt = mindre ögon genom glasen

Många glömmer bort att tänka på att det är skillnad på hur ögonen ser ut genom glasögonen. Om du är närsynt kommer glasögonen att göra så att dina ögon ser mindre ut än vad de egentligen är. För långsynta gäller motsatsen, nämligen att ögonen ser större ut. Därför delar vi makeuptipsen i två kategorier:

Sminktips för dig som är närsynt = mindre ögon

 • Lägg en mjuk/neutral nyans på hela ögonlocket och en mörkare nyans i globlinjen (den djupaste punkten över ögonlocket). Det ger en förstorande effekt och ett fint djup.
 • Använd en ljus ögonpenna innanför den nedre fransraden. Det öppnar ögonen och gör att de ser större ut.
 • Fyll gärna på med en mörkbrun eller svart ögonpenna, eller en skugga under fransraden.
 • Markera ögat med ögonpenna längs med den övre fransraden, gärna med en "vinge" utåt kanten för att skapa en förlängande effekt.
 • Avsluta med lager på lager med mascara. Använd en mascara med fiber eftersom det gör fransarna längre. Mycket mascara ger en mer öppen blick.
 • Tips! Kom ihåg att med tjockare glasögonbågar kan du göra en tjockare linje med din eyeliner. Med tunna glasögonbågar gäller det omvända och det kan vara smart att tona ned användandet av eyeliner. 

Sminktips för dig som är långsynt = större ögon

 • Välj mjuka och matta nyanser, gärna i brunt eller matt pärlemor. Skimmer bör du undvika, eftersom det bara kommer att dra till sig extra fokus.
 • Mörka färger har en förminskande effekt. Det är därför klokt att använda mörka ögonskuggor. Lägg den mörka skuggan på närmast ögat och längs globlinjen och använd ljus ögonskugga på det du vill framhäva, tex strax under ögonbrynet.
 • Ett annat knep är att rama in hela ögat med en eyeliner längs med fransraden. Det gör att ögonen upplevs smalare.
 • Applicera ett tunt lager mascara och gärna bara på de övre fransarna. Kom ihåg att allt syns extra väl genom glas som ger en förstorande effekt. Var därför noga med att undvika klumpar i mascaran och för mycket volym.

Tips! Det är inte så att du aldrig kan sminka sotade ögon om du har stora ögon och bär glasögon. Du kan däremot välja en lite dämpad version av det, till exempel med nyanser av grått eller brunt i stället för svart eftersom det kan bli lite kraftigt.