1. remiss till ögonläkare? Det kan din optiker hjälpa dig med!

Vanliga hörselproblem: hörselnedsättning

Du har säkert träffat någon som har nedsatt hörsel, för faktum är att nästan en femtedel av Sveriges befolkning lider av någon typ av hörselnedsättning. Det är 1,5 miljoner människor. Nedsatt hörsel kan bero på flera olika saker. En typ av hörselnedsättning kallas ledningshinder och drabbar ytter- eller mellanörat.

Vad kan nedsatt hörsel bero på?

Den hörselnedsättning som drabbar ytterörat kan bero på flera olika saker men vad de har gemensamt är att de förhindrar ljud att ta sig till innerörat. Det finns ett ledningshinder i vägen så ljudet inte kommer fram till oss på rätt sätt.

En person med ledningshinder upplever ljudvolymen på allt runt omkring som lägre än andra. Det finns både temporära och permanenta orsaker till nedsatt hörsel. Ledningshinder kan drabba vem som helst till skillnad från sensorineural hörselnedsättning som främst drabbar äldre personer eller personer med bullerskador.

Tillfällig hörselnedsättning

Tillfällig hörselnedsättning kan bero på öroninflammation eller en vaxpropp. Det går att åtgärda och drabbar de flesta någon gång i livet.

Öroninflammation orsakas av bakterier eller virus och är smärtsamt för de flesta. Smärtan beror på att det samlats vätska bakom trumhinnan, som ökat trycket mot den. Ofta går öroninflammation över av sig själv – annars behandlas det med antibiotika utskrivet från läkare.

En vaxpropp kan också orsaka hörselnedsättning. Vi har öronvax för att hålla hörselgången ren. Ibland när det bildas för mycket på samma gång kan en vaxpropp uppstå. Vaxproduktionen kan stimuleras när vi petar i öronen, använder öronproppar eller hörapparater och kan i sin tur leda till en vaxpropp.

På apoteket finns receptfria medel som hjälper dig att avlägsna vaxproppen. Om det inte fungerar kan en läkare hjälpa dig spola örat för att få bort proppen.

Permanent hörselnedsättning

Det finns en del permanenta orsaker till hörselnedsättning också. Det kan vara ett hål i trumhinnan eller ett trasigt hörselben som orsakar problemet.

Ett hål i trumhinnan kan man få av till exempel slag mot eller kring örat, föremål i örongången eller plötsligt tryck från explosioner eller vid dykning på djupt vatten.

Permanent hörselnedsättning kan också vara ärftligt. Otoskleros är en typ av ärftligt ledninghinder som innebär att stigbygeln i örat blir trögrörlig med tiden och slutligen stelnar. Resultatet är nedsatt hörsel eftersom ljudet inte når hörselorganet i örat. Otoskleros debuterar oftast vid 30-årsåldern och kan i vissa fall utlösas av graviditet. Cirka en procent av befolkningen har otoskleros och den drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män.

Talbananen

Vid en hörselundersökning används ett audiogram för att få en uppfattning om hörseln. Med hjälp av det kan audionomen se om det finns en hörselnedsättning och var i örat skadan sitter.

Audiogrammet visar vilka ljud som är hörbara samt ohörbara för personen med nedsatt hörsel. Om man upplever att volymen av tal och ljud är försämrad sitter skadan eller hindret i mellanörat medan en skada i innerörat kännetecknas av att ljud upplevs som otydliga istället.

I audiogrammet finns en avlång bananliknande skugga där talljuden i svenska språket ligger. Området som skuggan täcker är de viktigaste frekvenserna för talförståelse och kallas för talbananen.

Hjälp och behandling vid nedsatt hörsel

Tillfällig hörselnedsättning går antingen över av sig själv eller behandlas med läkemedel enligt rekommendation från läkare.

Om man har en permanent hörselnedsättning som hål i trumhinnan eller otoskleros kan en hörapparat hjälpa till att höja ljudvolymen. Hörapparaten förstärker då volymen så ljudet kommer förbi ledningshindret i örat.

Det går även att behandla permanent hörselnedsättning med kirurgi.

  1. SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

    Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka hörseltest för att få hjälp till rätt behandling.

    Boka HÖRSELTEST