Populära sökningar

Progressiva linser - hur fungerar det?

Har du progressiva glasögon i dag, men vill testa linser? Det finns flera fördelar med progressiva kontaktlinser – de är bekväma att bära, passar en aktiv livsstil och du slipper läsglasögon.

Förr eller senare får i princip alla problem att se bra på nära håll.  Det kallas ålderssynthet (presbyopi) och är ett helt naturligt tillstånd där synen på nära håll blir suddig. Det blir svårt att se tydligt på nära håll, svårt att jobba vid datorn, läsa eller se vad som står på mobilen.

– För en del kommer det plötsligt och för andra är det ett långt förlopp. Men faktum är att efter 40 brukar synen gradvis bli sämre, förklarar Håkan Broman, optiker på Synsam. 

Du som lider av ålderssynthet och ytterligare ett synfel kan välja mellan att variera mellan läsglasögon och vanliga linser eller progressiva glasögon (glasögon med olika styrkor). En annan lösning, som hjälper dig att korrigera problemen, är progressiva kontaktlinser. Det är smaken som avgör vad du väljer. 

Progressiva & multifokala linser – samma sak

Progressiva linser, eller multifokala linser som det också heter, bygger på simultant seende. Det betyder att du har styrka för nära håll, mellanavstånd och nära håll placerade framför din pupill och du väljer vilken bild som skall vara skarp.

- Man kan likna det med när man sitter i ett tåg och tittar ut genom fönstret, du kan välja om din spegelbild är skarp eller om naturen utanför är det. Det tar lite tid att vänja sig med att se på detta sätt, men när man väl gör det så är det fantastiskt och man kan se på alla avstånd oavsett blickriktning, förklarar Håkan Broman.

Flera fördelar med progressiva linser

- Progressiva kontaktlinser upplevs ofta som bekvämare än progressiva glasögon eftersom linsen följer ögats rörelse och du behöver inte röra huvudet för att kunna se skarpt.
- Kontaktlinser, jämfört med glasögon, sitter alltid på plats. Du behöver inte springa runt och leta efter dem när du behöver dem.
- Progressiva linser är också praktiska om du till exempel tycker om att vara ute och röra på dig. De passar utmärkt när man joggar, åker skidor, spelar golf, går på gymmet eller sköter trädgården.
- Du behöver bara ett par linser istället för att till exempel använda läsglasögon och vanliga glasögon. Du slipper byta hjälpmedel beroende på situation.

Vad är bifokala linser?

Multifokala/progressiva kontaktlinser benämndes tidigare bifokala linser.
- I dag används inte bifokala linser utan det är multifokala linser som gäller när du passerar 45, säger Håkan Broman.

Tre tecken på att du lider av ålderssynthet:

- Trötthet och huvudvärk.
- Det blir svårare för ögonen att snabbt växla fokus från långt till nära håll, och från nära till långt håll. Detta beror på att ögats lins blir stelare med åldern.
- Du flyttar föremål ifrån dig för att kunna se dem tydligt, tex när du ska kolla din mobil - då kanske du behöver sträcka ut armen för att kunna se ordentligt.

Hur vet jag om jag behöver progressiva linser?

Det första du bör göra om du misstänker att du kan behöva progressiva linser är att kontakta din optiker. Endast en optiker kan hjälpa dig att säkerställa att du får rätt typ av linser. Här kan du boka din synundersökning för kontaktlinser och få hjälp av optiker med att prova ut progressiva linser. 

Prenumerera på progressiva linser

Hos Synsam kan du prenumerera på kontaktlinser i vårt linsabonnemang Synsam Lifestyle. Läs mer om hur det fungerar här.