Populära sökningar

SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka hörselnedsättning. Boka ett besök online eller kontakta oss: 010 182 11 10  alt. info@audionomkliniken.se

boka hörseltest

 

Guide: Så funkar de nyaste hörapparaterna 

Det är jobbigt att inte höra och för vissa kan vägen till en bättre hörsel kännas lång. Hörapparater är ett välkänt hjälpmedel men det finns fortfarande kvar ett visst stigma kring dessa.  

Att ha ett nedsatt hörselsinne är något som många inte vill prata om. Egentligen skiljer sig en hörselnedsättning inte mycket från ett synfel – vilket inte alls är lika nertystat. Det handlar helt enkelt om ett av våra fem sinnen som är nedsatt.  

En gång i tiden var det ett stigma att få glasögon men idag är det ingen som reagerar på ett par glasögon. Varför skulle inte hörapparater kunna bli ett lika självklart hjälpmedel?  

Precis som med all annan teknik utvecklas hörapparater hela tiden. Idag är tekniken mer avancerad än någonsin för att göra det så enkelt för dig som möjligt och kunna inkludera hörapparaten i ditt dagliga liv utan krångel. Det finns olika modeller av diskreta hörapparater som sitter bakom örat och inuti örat. 

Avancerad teknik i de nyaste hörapparaterna

Det har hänt mycket med utvecklingen av hörapparater de senaste åren. Från början hjälpte en hörapparat till att förtydliga tal och minska buller utifrån. Det är fortfarande det primära syftet – men idag är tekniken utvecklad och anpassad till dagens samhälle med allt vad det innebär.  

Många av de nyaste hörapparaterna har inte batterier som de klassiska hörapparaterna. De har istället induktionsladdning, vilket innebär att de laddas via en laddningsstation. 

En fördel med detta är att du slipper krångla med att byta små batterier. 

Det är också skönt att veta hur länge batteriet håller och att slippa bli överraskad när batteriet plötsligt är slut. Hörapparaternas batteritid beror på variant. Du hittar batteritiden på förpackningen. Många föredrar att ladda hörapparaten på natten så den fulladdad när de vaknar. Ett plus är att du alltid vet var du hittar apparaten eller apparaterna på morgonen – i laddningsstationen. 

Hörapparater med appar  

Dagens hörapparater finns i olika storlekar och modeller. Många av de nyaste hörapparaterna har tillhörande appar som du kan justera volym och inställningar i. Med appen kan man även växla mellan olika program, för att få ut så mycket som möjligt av apparaten. 

På tidigare hörapparater gjordes liknande justeringar genom att trycka på knappar på hörapparaten. Med denna typ av äldre apparat blir överblicken för vad man gör lite svårare, och det kräver mer fingerfärdighet.  

Med en app kan du välja olika lägen beroende på vilken situation du befinner dig i. Behöver du förstärka ljudet i rummet? Sätt igång mikrofonläge. Vill du titta på film utan att höra prasslet av chipspåsar och glasklirr runt om dig? Då är det telespoleläge du ska ha. Många av de nyaste hörapparaterna har även specifika inställningar för restauranger och liknande. 

I en del appar finns funktionen ”Hitta min hörapparat” som kommer väl till användning om du inte minns vart du lagt ifrån dig din hörapparat. Funktionen lokaliserar den och visar dig vart den ligger. Du kan även kontrollera hörapparatens batterinivå och på så sätt alltid vara redo när det är dags att ladda dem. 

Internetanslutna hörapparater 

Det går att koppla din internetanslutna hörapparat till andra enheter i ditt hem som kan anslutas till internet. Många vanliga enheter i vardagen kan anslutas till internet exempelvis dörrklockan, belysningen i ditt hem, digitala assistenter som Alexa och hushållsapparater. Du kan med en internetansluten hörapparat få en signal när någon väntar vid dörren eller när kaffet är klart. Så länge alla enheter är uppkopplade på samma nätverk är det inga problem. 

Hörapparater med Bluetooth 

Bluetooth (trådlös anslutning) används i datorer, tv-apparater, musikanläggningar och smartphones men även i de nyaste hörapparaterna. Bluetooth hjälper dig att strömma ljud från enheter i närheten av din hörapparat. Du kan i princip strömma från vilken ljudkälla som helst – till exempel när du ser på film, lyssnar på podcasts eller musik. 

Du kan även koppla hörapparaten till din mobil och får då mejl- och sms-aviseringar direkt i den. Du behöver bara parkoppla dem en gång, därefter återansluter hörapparaten till din telefon.  

Skillnaden mellan internet (Wi-Fi) och Bluetooth är att Bluetooth ansluter två eller fler enheter på kort avstånd medan Wi-Fi ansluter enheten till internet överallt. 

Allt-i-örat-apparater

Många som har en hörselnedsättning och behöver hörapparat vill att den ska vara liten, diskret och inte väcka uppmärksamhet. Det är fortfarande en skillnad från glasögonbärare som uttrycker sin stil genom färg, form och märke på bågen.

Idag finns det allt-i-örat-hörapparater (in the ear) som sitter inuti örat och ger lika bra ljud som traditionella hörapparater. De är formgjutna för att passa just ditt öras form och ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Allt-i-örat-apparater formgjuts hos en audionom som också hjälper dig hitta den som passar dig bäst. Här hittar du vårt utbud av hörapparater


Läs mer: Olika typer av hörselnedsättning - mild, måttlig eller grav hörselnedsättning.
Läs mer: Olika typer av hörapparater - så funkar de
 

Synsam

Så kan synsam hjälpa dig

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka hörselnedsättning. Boka hörseltest för att få hjälp till rätt behandling.

Boka HÖRSELTEST

Kontakta oss på 010 182 11 10  alt. info@audionomkliniken.se