Populära sökningar
Produktions- och innovationscenter på fröson

En hållbar produktionskedja

– kärnan i Synsams närproducerade bågar

Det egna produktions- och innovationscentret som invigdes under 2022 på Frösön utanför Östersund är en grundpelare i bolagets hållbarhetsarbete. Den egna produktionen gör det också möjligt att erbjuda bågar som är anpassade för den nordiska marknaden.

Det är en satsning som ger många nya arbetstillfällen och en produktionskapacitet på en miljon glasögon om året av återvunna och lokala material. Allt för att vår miljöpåverkan ska bli så minimal och skonsam som möjligt. 

 


Synsams första kollektion tillverkad på Frösön, Jämtö, lanserades framgångsrikt 2022 i samtliga koncernens butiker i Norden. Jämtö tillverkas av material som baseras på FSC-certifierad trämassa och vegetabilisk olja. Kollektionens framgång grundar sig i miljömedvetenhet bland kunder som önskar närproducerade bågar.

Under hösten 2023 lanserades en ny kollektion i hela Norden producerad på Frösön, av det egna varumärket Oscar Eide. Styrkan i den egna produktionen är att Synsam äger hela kedjan, från idé till att kunden bär glasögonen. Den hållbara produktionskedjan tar i beaktande allt från en välfungerande arbetsmiljö och effektiva transporter, till teknikval som minimerar användning av kemikalier och tillvaratagande av restmaterial i produktionen. Den egna produktionen ger också möjlighet att testa mindre volymer och åstadkomma snabbare time to market.

För att snabbt kunna möta kundernas önskemål och förändringar i marknaden ser Synsam till att ständigt utveckla tekniken, bland annat med hjälp av automation, och att i planering och produktion väva ihop insikter och kunskap från olika industrier.
Syftet med produktions- och innovationscentret är inte endast att vara en producerande verksamhet utan även att fungera som en hubb för hållbar innovation för hela branschen. Tillvaratagande av restmaterial, nya alternativa produktionsmetoder och kompetensutveckling ligger som kärna i verksamheten.

Tillverkningen i den egna anläggningen på Frösön startade år 2022 och under 2023 har Synsam följt den upprampningsplan som sattes initialt i projektet, för att successivt skala upp volymerna, fortsätta digitalisera produktionen, öka produktivitet och automation samt säkerställa en attraktiv arbetsplats för medarbetarna.

Synsams produktions- och innovationscenter

Kapacitet på 1 miljon glasögon per år

Synsams produktions- och innovationscenter ligger på Frösön utanför Östersund, på före detta Jämtlands flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park. Den är cirka 8100 kvadratmeter stor. Både exteriör och interiör har återanvänds i så stor utsträckning som möjligt. Produktionskapaciteten är över en miljon glasögon per år.

I fabriken.

Nya jobb i Östersund

Vår hemflytt är ett historiskt viktigt steg i vår strävan efter att bidra till ett minskat klimatavtryck i form av kortare transporter samt fokus på cirkulära, återvunna och närproducerade material. Personalstyrkan som arbetar i anläggningen och med våra kollektioner uppgår just nu till cirka 100 medarbetare.

Synsams fabrik på Frösön

Glasögonfabriken på Frösön

Här på filmen nedan kan du se hur tillverkningen av Synsams glasögon går till i glasögonfabriken på Frösön.Välkommen på en rundvisning

Se filmen

Jämtö tillverkas av biomaterial

I takt med att vår produktion ökar välkomnar vi nya medarbetare - vi växer och rekryterar med jämna mellanrum personal. Du hittar alla just nu lediga tjänster på vår karriärsida.

Vanliga frågor om rekryteringen till Synsams produktions- och innovationscenter

Eftersom rekryteringen styrs av produktionsvolymerna är det svårt att säga exakt hur länge rekryteringen kommer pågå, men med växande produktionsvolymer räknar vi med att rekrytera löpande under de kommande åren.

När vi rekryterar går vi alltid ut med en rekryteringsannons på vår karriärsida. Om vi inte har någon annons ute, eller om du inte hittar en tjänst som passar dig, är du alltid välkommen att prenumerera på lediga tjänster i Synsam Innovation Center genom att connecta med oss och välja ”Synsam Innovation Center Frösön”. Du får då en notis när en ny tjänst publiceras, samtidigt som vi får möjlighet att ta del av din profil och bakgrund och får veta att du är intresserad av att arbeta hos oss. Du connectar med oss här!

Ja! Vi ser gärna att du söker den roll du är intresserad av, då vet vi att du är intresserad av just den utlysta rollen.

Nej, om du sökt ett jobb tidigare och gjort vårt personlighetstest behöver du inte göra det igen, utan du kan då välja att använda ditt tidigare test. Vill du göra om testet går det bra att göra om, dock max en gång till. Vid frågor går det utmärkt att direkt kontakta vår samarbetspartner Alva Labs, som ansvarar för testerna.

I dagsläget arbetar merparten av våra produktionsmedarbetare i ett skift mellan klockan 07.10 och 16.10, samtidigt som vissa arbetar kvällsskift mellan klockan 14.20-23.40. Vi försöker i största möjliga mån tillgodose önskemål hos varje medarbetare, med utgångspunkt i situationen i verksamheten. Då vi växer löpande kan detta komma att ändras över tid, men om du är med i en rekryteringsprocess hos oss kommer vi att informera dig mer om vilka arbetstider som gäller.

 

Jämtö.

Jämtö - en svensktillverkad kollektion

Den första kollektionen bestod av sex återvinningsbara bågar som hämtar inspiration från den jämtländska naturen och bygdens historia. Idag har kollektionen utökats med ytterligare två modeller.

Bröderna Norén

Bröderna Norén ger Jämtö toner

Kollektionen består av sex återvinningsbara bågar som hämtar inspiration från den jämtländska naturen och bygdens historia.