1. Solglasögon trender 2021

SOLGLASÖGON 2021 – HÄR ÄR ÅRETS TRENDIGASTE BÅGAR

Trendiga solglasögon under 2021 karakteriseras av fyra stora teman. Här berättar Synsams designchef Wai Chan vilka trender som är hetast när det gäller snygga solglasögon för dam och herr i år.

Äntligen är det mörka vinterhalvåret över och solen omfamnar oss igen! Långa promenader och tid i solen lockar och det blir återigen viktigt att skydda ögonen med ett par solglasögon.

– Under 2021 ser vi fyra tydliga trender för solglasögon. Vi var inne och nosade på flera av dem redan förra året men nu kommer de mer renodlat, säger Synsams trendexpert Wai Chan. Hon tipsar:

– Känn efter vilken trend för 2021 som tilltalar dig mest, då kommer du garanterat att hitta det perfekta paret solglasögon som både känns rätt i tiden och är snygga till din stil.

Trend 1: SELF EXPRESSION

 1. Fellepini S38 C14 6416
  Fellepini
  S38 C14 6416
  1 650 kr 2 200 kr
 2. Prada 0PR 03VS 57 4449L1
  Prada
  0PR 03VS 57 4449L1
  2 241 kr
 3. Fellepini S39 C40 6312
  Fellepini
  S39 C40 6312
  1 650 kr 2 200 kr
 4. Ai Square Bold S C27 52-24
  Ai
  Square Bold S C27 52-24
  675 kr 900 kr

En av de hetaste trenderna under 2021 är att uttrycka sin personlighet genom sina glasögon eller solglasögon.

– Nu när vi tillbringar mycket tid framför en skärm där framför allt ansiktet är fokus, så vill många använda sina bågar till att göra ett statement och uttrycka sin personlighet. Denna trend ser vi tydligt influenser av även när det gäller solglasögon 2021, säger Wai.

Oversized Fellepini
Sofistikerad båge från Fellepini med elegant skimmer placerar dig i blickfånget.

Snygga solglasögon 2021 som kan kopplas till denna trend andas dressat, uttrycksfullt och får gärna sticka ut visuellt genom sin färg, form och spännande detaljer.

– De får gärna vara oversized, ha kraftiga skalmar eller prydas av detaljer som förstärker bärarens personlighet, säger Wai och tillägger:

– Här kommer de som längtar efter det vackra och estetiska för att uttrycka sin personlighet att trivas. Välj ett par solglasögon som förstärker din personlighet utan att ta över.

I denna trend ser vi också en flirt med det förgångna genom tydliga element från 1970- och 80-talet som väcker en härlig känsla av nostalgi.

– Överlag så kommer vi att se en tydlig trend för både dam och herr 2021 i form av tjockare bågar och flera med hållbart materialval samt ett formspråk som andas 70-tals retro. Ett exempel är överdimensionerade kattbågar som markerar och skapar dramatik i vardagen. Däremot kan glasen gärna vara flackare än vad vi såg i kraftiga bågar för några år sedan (även om Ray-ban Wayfarer fortfarande är ett säkert kort att välja).

Oversized Fellepini
Oversized hybridbåge med flacka sollinser i 70/80-tals anda som är i unisex-stil och passar både dam och herr.

Wai tipsar om att ta ut svängarna rejält – vill du vara riktigt trendig kan du satsa på ett par solglasögon som ger en riktigt futuristisk shield-känsla.

– Mer av detta kommer vi garanterat se i vår. Det allra senaste och kanske mest uppseendeväckande i år är en solbåge/solskärm med fler användningsområden! Antingen som en ”Must have”-accessoar för varje fashionista och eller för den som vill gömma sig för stunden och drömma sig bort från vardagen. Det skvallras om att liknande bågar kommer att användas frekvent på framtida flygresor, säger Wai och tillägger:

– Oavsett vad, är detta en viktig modeaccessoar som vi i framtiden kommer få se mer av. Håll utkik när bågen lanseras och säkra ditt exemplar bums eftersom den kommer i en begränsad utgåva!

Trend 2: HÅLLBART & KLASSISKT

 1. D. Arnesen S4 C14.6 5119
  D. Arnesen
  S4 C14.6 5119
  975 kr 1 300 kr
 2. Fellepini S35 C1 5522
  Fellepini
  S35 C1 5522
  1 275 kr 1 700 kr
 3. Circular Collection S2 C59 5619
  Circular Collection
  S2 C59 5619
  1 500 kr 2 000 kr

Allt fler börjar inse vikten av att välja hållbart i den utsträckning det går. Denna trend ser vi även 2021 när det gäller solglasögon.

– Lösningar för hållbarhet blir allt viktigare även inom modetrender, oavsett om man pratar fashion från de stora modehusen eller eyewear fashion!

Återvunna bågar Fellepini
Solglasögonen ur Circular collection andas tidlöshet men med moderna designinfluenser i form av en chunky båge. De är gjorda av återvunna bågar.

Det har i flera år funnits miljövänliga bågar att välja hos Synsam, exempelvis den hållbarhetsprisade kollektionen Fellepini x Sea2See som görs av återvunnen havsplast.

– Det är nu tydligt att de allra flesta modehusen runt om i världen satsar på ekovänliga material, som ekoacetat, för medvetna konsumenter. Exempelvis Chloés nya solkollektion som erbjuder flera vackra modeller i hållbara material.

Ett annat sätt att konsumera hållbart är genom Synsams initiativ Circular Collection. Det är Synsams första cirkulära kollektion som består av återvunna glasögonbågar som har lämnats in i våra återvinningslådor.

– På samma sätt återvinner vi alla glasögon från våra kunder med glasögonabonnemang: bland annat plasten från de gamla glasögonen blir till nya bågar, förklarar Wai.

För den som är på jakt efter solglasögon 2021 är ett tips att fynda i Synsams Recycling Outlet, vår butik för andrahandsförsäljning. Där kan du bidra till hållbarhetsarbetet genom att välja ett par solglasögon som redan är tillverkade. Då hjälper du till att minska svinnet.

– Bågutbudet varierar beroende på säsong. Därför kan det vara en god idé att besöka Recycling Outlet mer än en gång per säsong. Det erbjuds massvis med olika stilar, därför kan du göra riktiga kap i form av klassiska bågar som är tidlösa och därmed kan leva längre, säger Wai.

Trend 3: MINI-ME

 1. Ai Square Bold S C1 52-24
  Ai
  Square Bold S C1 52-24
  675 kr 900 kr
 2. Ai Square Bold S C12 52-24
  Ai
  Square Bold S C12 52-24
  675 kr 900 kr
 3. Ai Square Bold S C27 52-24
  Ai
  Square Bold S C27 52-24
  675 kr 900 kr

En av de starkaste trenderna är att köpa solglasögon online och det gör man nu tillsammans och gärna som en familjeaktivitet.

För även de mindre familjemedlemmarnas ögon behöver skyddas från stark sol. Många satsar på ett kreativt och roligt miniprojekt tillsammans i familjen! Varumärket Ai Eyewear gör det möjligt att designa egna unika solglasögon. Ai Eyewear har även lanserat Ai Young, där barn och unga kan välja mellan fem modeller i sex färger, som dessutom finns i två storlekar. Totalt 600 möjligheter!

– Det är ett roligt sätt att vara kreativa tillsammans framför skärmen, samtidigt som barnen får högkvalitativa solglasögon. Ni kan se till att hela familjens solbrillor matchar utan att plånboken blir tunn. En solklar aktivitetstrend som toppar listan och sammankopplar vårens solglasögonnyheter!

Trend 4: MULTIFUNKTION & HÄLSA

 1. RIGEL Photochromic Hero C40 6417
  RIGEL
  Photochromic Hero C40 6417
  1 050 kr 1 400 kr
 2. Oakley Clifden Prizm Deep Water Polarized OO9440-0556
  Oakley Clifden
  Prizm Deep Water Polarized OO9440-0556
  1 914 kr

Något som har genomsyrat vårt samhälle de senaste åren och som fortsätter i år är ett tydligt hälsofokus. Vi blir allt mer medvetna om vår hälsa och tar den på allvar.

– 2021 vill vi aktivt bibehålla eller förbättra vår hälsa. Vi ser en jättetydlig vilja i att fördjupa sig mer kring ögonhälsa, förklarar Wai.

Att vi sitter mer framför skärmen har lett till att intresset för glasögon med så kallad "blue block" växer. Genom att välja glasögon med blue block kan du skydda dig mot ohälsosamt blått ljus från skärmen. Exempelvis i läsglasögon väljer många till blue block.

Rigel
Dessa populära glasögon från Rigel är kraftigt välvda, vilket gör att de skyddar dina ögon från vinden.

Enligt Wai är konsumenter generellt mer intresserade av olika funktioner som erbjuds på marknaden.

– Många inser vikten av att välja rätt typ av glas när de sportar, både för hälsans skull och för att få ett bättre resultat. Det gäller oavsett om du spelar golf eller padel. Exempelvis Oakley erbjuder ett brett urval av olika sportglasögon.

Hos märket Rigel kan du välja fotokromiska glas, som ser transparenta ut men mörknar när de exponeras för UV-ljus.

Bonustips!
Du vet väl att du kan skapa dina egna snygga och trendiga glasögon genom att ersätta solglaset i dina solglasögonbågar med vanligt glas?

– Solglasögon är ofta lite coolare och du kan välja de bågarna till dina vanliga glasögon om du vill göra ett riktigt trend-statement. Jag själv gjorde om ett par ikoniska Gucci-solglasögon till terminalglasögon efter den årliga ögonhälsoundersökningen, säger Wai Chan, och tipsar om att spana in exklusiva bågar från bland annat Balenciaga och Alexander McQueen i Synsams Flagship Collection.

Uppdaterad: Läs också trendiga solglasögon 2022