Populära sökningar

Kontaktlinser över 40? Ja, men självklart!

Är glasögon eller kontaktlinser bäst när man är över 40 år? Optiker Håkan Broman rekommenderar att testa linser.
– Det finns flera fördelar med linser för dig som är mitt i livet, säger han.

Synsam
Synsam

Vad ska man välja – glasögon eller kontaktlinser om man börja se sämre när man är i medelåldern? Vid ungefär 40 års ålder börjar nämligen våra ögon utveckla ålderssynthet (presbyopi). Presbyopia är ett tillstånd där ögonen tappar förmågan att tydligt fokusera på närliggande föremål. En del upplever inga försämringar i synen förrän de närmar sig 50 år.

– Många som är lite äldre när de börjar få problem med synen, tänker på glasögon som första alternativ och glömmer bort att linser kanske passar deras livsstil bättre, säger Håkan Broman.

Kontaktlinser över 40 går utmärkt

Att linser skulle passar det unga ögat bättre stämmer inte:

– Det är helt klart en myt. Tvärtom upplever många, oavsett ålder, att linser är skönt för att de kan fortsätta livet precis som vanligt. Glasögon kan bli en större omställning, säger Håkan Broman.

Det finns mängder av olika linser att testa. Kontaktlinser som passar bra när man tränar eller utövar en sport – till linser som du kan använda hela tiden. Håkan ser att intresset har ökat:

– Vi som är över 40 år är mycket mer aktiva. Vi cyklar, joggar och idrottar mer än tidigare generation gjorde i vår ålder. Så det är ingen överraskning att många som är i 40-årsåldern och äldre föredrar kontaktlinser framför glasögon för sin aktiva livsstil, säger Håkan Broman.

Det är vanligare att personer över 40 år ser sämre både på långt och nära håll. Då är progressiva kontaktlinser en smart lösning. Dessa linser bygger på simultant seende. Det betyder att du har styrka för nära håll, mellanavstånd och nära håll, placerade framför din pupill och du väljer vilken bild som skall vara skarp.
– Det bästa är att komma in till en av våra Synsam-butiker så kan en optiker hjälpa dig att hitta rätt linser för dina behov, säger Håkan Broman.

Kontaktlinserna utvecklas hela tiden

Tänk också på att linser är en tekniskt avancerad produkt, precis som mobiltelefoner och som utvecklas hela tiden i nya innovativa material.

– De som finns på marknaden i dag är mycket bättre än de produkter som fanns för 20 år sedan. Så om du testade linser för länge sedan och inte gillade det, kan det vara dags att göra ett nytt försök, säger Håkan Broman.

Tre tips

– Ge inte upp för fort, det tar ett litet tag att vänja sig. Under ditt besök hos Synsam får du hjälp av optiker att lära dig hantera dina linser.

– Om ögonen kännas torra, kan det vara så du inte har optimala linser för torra ögon. Dagens moderna linser släpper igenom mycket mer syre och väta till ögat. För att råda bot på torra ögon snabbt finns speciella ögondroppar fukt- och smörjdroppar att köpa hos oss eller på apotek. Rådfråga en optiker om du vill byta till nya linser som ger dig mindre torra ögon.

– Att sätta i linser och ta ur linser kan vara svårt i början. Här finns en guide för hur sätter in och tar ut kontaktlinser du gör. 

Synsam

Boka tid för synundersökning

Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Synsam

Linsabonnemang

Välkommen till ett enklare och tryggare sätt att ha linser. Med ett Synsam Lifestyle linsabonnemang där allt ingår, för att du ska ha rätt linser och ögon som mår bra – hela dagen.