Populära sökningar

Kontaktlinser – 10 vanliga frågor

Får du torra ögon av linser? Kan linserna fastna i ögat? Kan man få ögoninflammation av kontaktlinser? Frågorna kring linser är många och det är inte ovanligt att man får problem med sina linser när man är nybörjare. Här reder vi ut några vanliga frågor – och myter – om linser: 

Synsam

1. Kan jag få torra ögon av kontaktlinser?

Ja, ögonen kan ibland kännas torra, men det behöver inte enbart bero på själva linsen. Det kan också vara för att man arbetar framför en skärm, och inte blinkar lika ofta. Kanske är det också så att du inte har optimala linser för torra ögon. Dagens moderna linser släpper igenom mycket mer syre och väta till ögat. För att råda bot på torra ögon snabbt finns speciella fukt- och smörjdroppar att köpa hos oss eller på apotek. Rådfråga en optiker om du vill byta till nya linser som ger dig mindre torra ögon.

2. Kan kontaktlinsen växa fast i ögat?

Nej, linsen kan inte växa fast i ögongloben. Det här tycks vara en vanlig myt när man googlar på nätet, men det är absolut inte sant. Linsen kan däremot vara svår att ta ur, och man kanske upplever att den har fastnat. Detta beror ofta på att ögat är extra torrt. Då kan du blinka hårt med ögonen ett par gånger och även tillföra lite ögondroppar. Sen kontrollerar du att linsen kan röras genom att dra linsen i sidled med hjälp av ett rengjort pekfinger.  För sen linsen sakta neråt mot nedre ögonlocket och nyp till med pekfinger och tumme och ta ur linsen.

3. Kan linserna försvinna bakom ögat?

Nej, det behöver du aldrig oroa dig för att linserna fastnar bakom ögongloben. Det är helt enkelt omöjligt. Om du upplever att linsen har försvunnit i ögat, ta det lugnt, blinka flera gånger och sen brukar den ”glida tillbaka” till sin plats. Det kan också vara så att linsen har vikt sig och hamnat under ditt ögonlock, och då kan du blunda och försiktigt gnugga fram linsen så att du kan ta ut den.

4. Kan jag sova med mina kontaktlinser?

Nej, inte med vanliga linser. Problemet är att linserna minskar syret till ögat. Sover du med linserna kan linsen ”dra ihop sig” och i värsta fall orsaka en infektion. Oftast är det inte farligt om du råkar somna med linserna i någon enstaka gång, men om det känns obehagligt efteråt eller som att något irriterar i ögonen bör du ta kontakt med en optiker. Har du svårt att ta ut linserna efter att du somnat med dem, kan du försöka att använda ögondroppar och låta dem verka en stund och försöka igen. Ett tips kan också vara att använda glasögon ett par dagar efteråt så att ögonen får en chans att återhämta sig. Har du däremot dygnet-runt-linser kan dom användas dygnet runt i en månad innan det är dags att byta.

5. Mina linser skaver. Vad ska jag göra?

Har du problem med att kontaktlinserna skaver, kan det beror på smuts och annat som kommit in i ögat eller som sitter på linsen. Börja med att ta ut linsen och skölj av den eller rengör den med din linsvätska. Sen kan du testa att sätta in  den igen. Om linsen fortfarande skaver kan det vara en skada på linsen, och då bör du kontakta din optiker som kan hjälpa dig. Det är viktigt att man tar reda på orsaken till att dina ögon blir irriterade av linserna. Den vanligaste orsaken till problem med linser är just hur man sköter om dem, så det lönar sig att vara noga med skötseln. Läs mer om hur du sköter dina linser och rengör dem på bästa sätt.  

6. Kan man få ögoninflammation av kontaktlinser?

Du får i regel inte ögoninflammation av linser, men felaktigt tillpassade linser kan orsaka irritation eller inflammation i ögat. Har du fel lins i dina ögon kan det i värsta fall leda till allvarliga skador på dina ögon, därför bör du göra en riktig undersökning hos optiker för att verkligen få rätt lins för just dina ögon och ditt synfel.

Om linserna inte är rena och du struntar i att sköta dem, så kan det i sig orsaka ögoninflammation.  Därför är det viktigt att du tar hand om dina linser; ta ut dem dagligen och rengöra dem om du har månadslinser, och byta linser dagligen om du har dagslinser, och inte sova med dem. Om du inte tvättar rent dina linser kan det hamna smuts och bakterier på dem, och det i sin tur kan leda till infektioner och i värsta fall någon form av ögoninflammation. Läs mer om hur du sköter dina linser. Du kan också drabbas av infektion om du inte tar ur dina linser utan har dem i ögonen hela tiden.
Läs mer om ögoninflammation (konjunktivit)

7. Vad händer om jag har linserna i ögonen för länge?

Hur länge kan man ha i sina linser? Det beror på vilken linstyp du har. Om du har linserna i längre än rekommenderat kan du få sår på hornhinnan, dina ögon kan bli torra och du kan få ögoninfektion. Om man får en inflammation i hornhinnan ska man söka vård så att man får rätt behandling. Symptom kan vara röda ögon, rodnad, svullna ögonlock och  varig vätska från ögat. Månadslinser ska tas ut och rengöras varje natt, och endagslinser ska slängas efter användning dagligen.

8. Kan jag använda kontaktlinser även om jag är över 40 år?

Absolut, det finns ingen åldersgräns för linser. Tvärtom finns det mängder av olika alternativ. Allt från linser som du kan använda när du sportar för att glasögonen är i vägen – till linser som du kan använda hela tiden. Det är vanligare att personer över 40 år ser sämre både på långt och nära håll. Då är progressiva kontaktlinser en smart lösning.

Tänk också på att linser är en tekniskt avancerad produkt, precis som mobiltelefoner. De som finns på marknaden i dag är mycket bättre än de produkter som fanns för 20 år sedan. Så om du testade linser för länge sedan och inte gillade det, kan det vara dags att göra ett nytt försök. Att sätta i linser och ta ur linser kan vara svårt i början. Läs tipsen för dig som är nybörjare. 

10. Kan barn ha kontaktlinser? 

Ja, visst kan barn ha kontaktlinser. Det finns ingen minimiålder för att använda linser. Istället ska man se till hur moget barnet är. Kan barnet hantera hygienen kring linser – sätta i och ta ur linser och rengöra dem varje dag – går det bra att börja använda linser. Det är viktigt att barnet kan sätta i linser och ta ur dem på ett hygieniskt sätt. På Synsam gör vi barnanpassade synundersökningar från 8 års ålder, och vi säljer också en kontaktlins som bromsar närsynthet hos barn och som tillpassas till barn från 8 år. Följ länken ovan för att läsa mer om linsen MySight. 

Synsam

Boka tid för synundersökning

Drar du dig för att gå och kolla synen av rädsla att något ska vara fel med din syn? För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon eller linser.

Synsam

Linsabonnemang

Välkommen till ett enklare och tryggare sätt att ha linser. Med ett Synsam Lifestyle linsabonnemang där allt ingår, för att du ska ha rätt linser och ögon som mår bra – hela dagen.