Rengöra glasögon – fem tips från optikern


Hur gör man rent sina glasögon? Med smutsiga och repiga glas anstränger du ögonen i onödan.  Här ger optiker Håkan Broman fem tips på hur du håller dina glasögon rena och sköter dem så att de håller länge.

Rengöra glasögon - Håkan Broman ger praktiska tips.

1. Börja med att rengöra dina glasögon

- Skölj dina glasögon under ljummet vatten. Använd inte för varmt vatten för att tvätta dina glasögon.
- Spraya gärna med en särskild rengöringsspray för glasögon på glasen och rengör både glasen och bågarna med dina fingertoppar.  Det går bra att tvätta glasögon med diskmedel också men allra bäst är att använda rengöring som är avsett just för glasögon eftersom ytan kan bli uttorkad och matt. Om du vill göra rent dina glasögon med diskmedel så använd bara en droppe.
- Skölj sedan av diskmedlet eller sprayen under rinnande vatten. Var noga med att inget diskmedel eller spray är kvar på ytan.
- När glasögonen är rena använder du en putsduk eller en luddfri bomullshanduk för att torka dem torra.

2. Ha alltid våtservetter redo

Köp våtservetter med putsmedel som är avsedda för glasögon. Det är toppen att ha med sig rengöringsservetter i väskan om du är utanför hemmet och behöver tvätta dina glasögon!

3. Putsa dina glasögon regelbundet

Det absolut bästa sättet att putsa dina glasögon är att använda en putsduk. När du köper glasögon hos Synsam får du en putsduk. Om du behöver en ny kan du alltid köpa en ny online. Dessa går bra att tvätta, så de har lång livslängd. En mikrofiberduk går också bra att använda men tänk på att inte använda samma duk för andra saker så att det kommer smuts i duken som kan skada dina glasögon.

4. Rengör inte dina glasögon med kläderna

Tänk på att aldrig putsa dina glasögon med kläderna du har på dig. Kläderna är fulla med smuts och annat som riskerar att repa dina glasögon om du försöker använda dina kläder som putsduk. Även annat grövre material som hushållspapper riskerar att skada dina glasögon.

5. Skydda glasögonen med fodral

Ha alltid dina glasögon i ett glasögonfodral när du inte har dem på dig. De allra flesta repor och skador uppstår när man lägger glasögonen löst i fickan eller väskan. Ha som vana att alltid lägga ner glasögonen direkt i fodralet så fort du tar av dem.

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer