Progressiva glas med bra känsla


För vissa kan det ta tid att vänja sig vid progressiva glas, för andra går det som en dans. Och idag har utvecklingen tagit glasen till en ny nivå. Ett par enkla tips från experterna är att skaffa progressiva glas så snart du märker att det blivit lite svårare att läsa, liksom att satsa på kvalitet och den senaste generationen glas: de progressiva glasen skiljer sig nämligen åt.

progressiva glas

VAD ÄR Progressiva glas?  

Synen förändras i takt med åldern. Fram till 40-årsåldern är det vanligast med enkelslipade glas eller inga glasögon alls. Men efter 40 drabbas de flesta av åldersförändringar i ögat som kräver läsglasögon. Har man då redan ett synfel, exempelvis närsynthet, behövs progressiva glasögon. 

Progressiva glasögon har slipade glas, alltså progressiva glas som har den stora fördelen att de gör det möjligt att se bra på alla avstånd, både på nära håll och på långt håll. Glaset är slipat med olika styrkor. Men att vänja sig vid progressiva glasögon har inte alltid varit problemfritt och vissa upplever en ”gungeffekt”. 

– Effekten beror på att glasögonen på grund av synfelet ofta blir kupigare längre ner i glaset. Man kan likna det vid en elefantsnabel som ju har en böj nederst, förklarar Hugo Schunnesson, produktchef på Essilor, som tillverkar glasögonglas. 

Sedan de progressiva glasen uppfanns har de ständigt förbättrats. Trots det finns det situationer som fortfarande kan kännas utmanande, som vid bilkörning då det krävs att föraren förflyttar blicken fort mellan olika synfält i glaset och likaså kan den som går nerför en trappa behöva lyfta något på hakan.

när ska man börja med progressiva glasögon? 

Ju sämre man ser på läsavstånd när man skaffar progressiva glas, desto kupigare är glasen och desto större blir ”gungeffekten”. Håkan Broman, ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group, rekommenderar därför att man börjar med progressiva glas redan när de första tecknen på problem vid läsning visar sig. Tillvänjningen för hjärnan och ögonen är enklare vid små förändringar.

– Dessutom bör man satsa på riktigt bra glas. Ju bättre och modernare glas, desto mer naturlig blir synupplevelsen, säger Håkan Broman. 

Till exempel minskar det bästa sortens patenterade Varilux-glas ”gungeffekten” med upp till 90 procent och ger upp till 50 procent bredare synfält, jämfört med tidigare generationers Varilux-glas. 

VILKA PROGRESSIVA GLASÖGON SKa man välja? 

Hur ska man då tänka när det gäller val av bågar till progressiva glas? 

– Små och smala glas fungerar mindre bra för progressiva glasögon eftersom de kanske inte ger tillräckligt utrymme i de olika synfälten. Ett lite större glas är bättre och med dagens glasögonmode, som ju karaktäriseras av större bågar, är det inga som helst problem, säger Håkan Broman och tillägger att för den som inte vill ha glasögon finns numera progressiva kontaktlinser som fungerar mycket bra. 

Han understryker att medan progressiva glasögon fungerar väl som en ”allt i ett”-lösning så finns det situationer som kräver specifika glasögon för ändamålet för att optimera upplevelsen. Det går helt enkelt inte att ligga i soffan och titta på tv genom den del av de progressiva glasögonen som är avsedda för läsning. Lösningen är då ett extra par enkelslipade glasögon för avstånd. 

– Men även specifika behov går faktiskt att tillgodose med progressiva glasögon. Vi tillverkar till exempel specialglas för elektriker och för anställda på bilprovningen, som måste kunna se bra på nära håll och även när de tittar uppåt, alltså i glasögonens överkant, säger Håkan Broman. 

skräddarsydda Progressiva glas

Synsam och Essilor® arbetar med avancerad teknik för bästa möjliga progressiva glas för varje individ. 

  • Med hjälp av mätinstrumentet EyeTech är det möjligt att skapa skräddarsydda glas. Instrumentet mäter hur bågen är placerad framför ögonen samt ögats form och storlek, så att glasen är perfekt anpassat till vardera öga och bågarna, för bästa precision.

  • Essilors serie Varilux®X™ är vårt mest avancerade progressiva glas som hjälper dig att smidigt se varje detalj inom en armlängds avstånd och allting på långt håll. 

  • Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan Essilors olika produkter: Varilux X Series,  Varilux S Series och Varilux Physio 3.0