Populära sökningar

Glasögon för mörkerkörning – hur funkar det?

Behöver du glasögon för mörkerkörning? Många svenskar upplever problem med att köra bil i mörkret på grund av sin syn. Under vinterhalvåret, med sina få soltimmar och svåra vägförhållanden, kan det därför kännas extra motigt att ge sig ut på vägarna.

Synsam
Synsam

– När det är mörkt ute blir du ofta lite mer närsynt än vad du brukar. Samtidigt anstränger man ögonen mer än vanligt, så oavsett vilket synfel du har så förvärras det av mörkret, säger Håkan Broman, optiker på Synsam.

Snö och is skapar dessutom skarpa reflexer som inte bara bländar utan även tröttar ut ögonen fort. Även de som vanligtvis inte upplever några problem med sin syn kan få stora besvär när de kör bil på natten eller i mörkret. Glasögon för bilkörning i mörker kan vara svaret på problemet och öka tryggheten.

Många ser sämre i mörker

– Det finns många som ser sämre än vad de kanske tror, och det blir extra tydligt när man kör bil i mörkret. När man blir äldre så får man dessutom sämre mörkersyn. Därför kan det komma lite som en överraskning för de som alltid har kunnat se bra, säger Håkan Broman.

Han menar att det absolut viktigaste när man upplever besvär med mörkerkörning är att söka sig till en optiker med detsamma.

– Man ska alltid börja med att göra en ordentlig synundersökning för att gå till roten av problemet. Har du glasögon sen innan så kanske det är läge att justera styrkan på glasögonen, säger Håkan Broman.

Testa dina glasögon i mörkret

I butikerna märks det tydligt att mörkret besvärar. Under hösten och vintern är det många som kommer in och ber om tips för att kunna se bättre och slippa oroa sig för bilkörningen.

– Ett smart tips nu under vinterhalvåret är att under optikerbesöket gå ut ur butiken och testa glasögon ute i mörkret, säger Håkan Broman.

Glasögon för mörkerkörning

För de som är ute och kör mycket på mörka vägar finns det specifika produkter att välja mellan. Roadpilot II är glasögon som är speciellt framtagna för bilister som vill kunna se så bra som möjligt när solen gått ner.

Glasögonen är optimerade för att ge så pass bra kontrast som möjligt och minska bländningarna från strålkastare och trafikljus. Det finns också många produkter med gulaktiga glas i bågarna.  Den gula tonen förstärker kontraster och kan göra det lättare att köra bil i dåliga ljusförhållanden. Men Håkan Broman betonar att det är viktigt att inte bara förlita sig på en specifik typ av glas.

– I de flesta fall finns inget ”quickfix”. Det gäller att åtgärda det ursprungliga synfelet först. Därefter kan man börja kika på kompletterande metoder, menar Håkan Broman.

Synsam

Hör av dig om du undrar över något

Synsam

Vi tar hand om dina ögon

Synsam

Vi hjälper dig att hitta rätt glas och bågar