Behöver du göra en synundersökning?


Det är viktigt att göra synundersökningar regelbundet så att man upptäcker förändringar så tidigt som möjligt. På Synsam kan du lita på att optikern gör en noggrann undersökning av dina ögon när du behöver glasögon.

Behöver du göra en synundersökning

Vad händer under en synundersökning hos en optiker? När vet man att man bör gå och göra ett syntest? Och hur lång tid tar en ögonundersökning?

Boka synundersökning


Synundersökning glasögon 

Det är alltid en bra idé att gå och kolla sin syn om man märker att man börja se sämre, tex när man har svårt att se vad det står på olika skyltar på långt håll, om man får huvudvärk ofta eller om man måste kisa för att kunna läsa vad det står i mobilen.

– Ibland kan synfelen komma smygande ganska sakta, och till slut har man vant sig vid ett sämre seende. Därför rekommenderar vi att man alltid kontrollerar sin syn regelbundet. På samma sätt som man gör regelbundna kontroller hos tandläkare, säger Håkan Broman, optiskt ansvarig på Synsam.


Synundersökning för glasögon tar 30 minuter

När du gör en vanlig synundersökning på Synsam – det tar 30 minuter - börjar den redan ute i butiken där man gör en så kallad ”förundersökning” för att få ett ungefärligt värde på synfelet.

– Kunden får titta in i ett instrument där man lyser in i ögat och analyserar hur ljuset kommer in i ögat. Utefter det får man ett värde på synfelet på långt avstånd, förklarar Håkan Broman.

Sen går man in undersökningsrummet och där får man sitta i en undersökningsstol med optikerns olika mätinstrument. Innan optikern börjar använda dem vill optikern veta lite mer. Hur är din hälsa? Finns det några sjukdomar att ta hänsyn till? Äter du mediciner? Vad har du för besvär med din syn och dina ögon? Detta är viktigt för att optikern ska kunna få hela bilden och hjälpa dig på bästa sätt.

Optikern kollar vilka styrkor du har

Innan optikern börjar kontrollera ditt synfel görs några tester, tex för att se om det finns någon skelning, hur ditt synfält är, hur ögonmotoriken fungerar och man kontrollerar också den indirekta och direkta pupillreflexen.

– Reagerar inte pupillerna som de ska kan det vara en indikation på ögonsjukdom, säger Håkan Broman.

När optikern har sett att ögonen ser bra ut kollar man hur kunden ser på långt håll och på nära håll. Då får man titta genom optikerns mätinstrument och titta på olika digitala syntavlor för att se vad man kan uppfatta. Man mäter avståndet mellan ögonen och sätter ett instrument framför kundens ögon som används för att ta reda på vilka styrkor kunden behöver för att se bra och kan också upptäcka eventuella brytningsfel.

Synundersökning linser

Synsam erbjuder två olika synundersökningar för linser – en linskontroll för dig som redan har linser, och en synundersökning för dig som testar linser för första gången.
Läs mer om synundersökning linser
 

Optikern undersöker grå starr

– När man har styrkorna färdiga går man vidare till att diskutera vilken typ av lösning som är lämplig. Om kunden inte riktigt ser som man ska, går man vidare och utreder. Om till exempel en äldre person inte ser den allra minsta raden av bokstäver på syntavlan, vill man gå vidare och se vad orsaken kan vara. Då kollar vi till exempel efter något som indikerar på grå starr. Tror vi oss finna en sjuklig förändring remitterar vi kunden vidare, förklarar Håkan Broman.

När synundersökningen är färdig diskuterar optikern och kunden vilka lösningar som passar bäst. Kanske kommer man fram till att du behöver läsglasögon, progressiva glasögon eller solglasögon med styrka. Är det arbetsglasögon du ska ha tittar optikern på ditt behov och det specifika avståndet som du har när du jobbar. Läs mer om arbetsglasögon här.

Vilka glasögon ska man välja?

Sen är det dags att prova ut glasögonbågar. Det är alltid bra att komma in till butiken en stund innan din bokade synundersökning så kan du få hjälp att titta på olika glasögonbågar. Våra säljare är experter på bågar och kan hjälpa dig med råd om olika färger, former och material på bågarna. Det är viktigt att du känner dig bekväm i dina glasögon eftersom du ska bära dem ofta.

– När kunden bestämt sig för en båge justerar man den så att den sitter och ser bra ut. Sen åker glasögonen i väg för tillverkning och du får ett sms när de är klara att hämtas ut, förklarar Håkan Broman.

Sista justeringar på glasögonen

När du hämtar ut dina nya glasögon får du hjälp att kontrollera så att glasögonen sitter bra, kanske behöver skalmarna justeras för att verkligen sitta bra bakom öronen, till exempel.

När du har köpt glasögon hos Synsam har du alltid bytesrätt inom 90 dagar, om du skulle komma på att glasögonen inte fungerar för dig. Läs mer om våra villkor här.

Läs mer: 

• 10 tecken på att du behöver kolla synen. 

• Så vet du om du behöver läsglasögon. 

  1. Boka synundersökning

Boka synundersökning


För dina ögons skull bör du regelbundet kolla din syn. Vi erbjuder synundersökningar för både glasögon och linser. 

Boka din synundersökning här eller kontakta din närmaste Synsam-butik.

Boka här

Synsam-butiker

Här listar vi orter med flera Synsam-butiker – välj en optiker nära dig!