Dags att köpa glasögonbågar för barn. Vilket material är bäst? Vad ska man tänka på kring passformen? Wai Chan, designchef hos Synsam, ger sina bästa tips.
– Det allra viktigaste när man ska välja bågar till sitt barn är så klart att barnet själv tycker om bågen och känner sig fin och bekväm, säger Wai Chan.
I Synsams webbshop kan du titta på glasögonbågar för barn innan ni besöker en optiker, gärna tillsammans med barnet.
– Du kan sortera på ungdom eller barn och hitta rätt bågar för rätt ålder. Du kan också sortera på färg eller form om ditt barn har en favorit, säger Wai Chan.
Men det finns andra viktiga saker att tänka på innan det är dags att välja glasögonbågar för barn. Här är ett par tips:
Barn rör sig mer och är mindre försiktiga än vuxna. Därför kan det vara en fördel att välja bågar i ett tåligt material. Glasögonbågen måste vara så tålig att den klarar av lek. Det är också viktigt att materialet är lätt så att de kan röra sig fritt.
Metallbågar kan vara ett bra val eftersom metallen är stark och stöttålig. Rent praktiskt har en metallbåge också fler justeringsmöjligheter än en plastbåge.
Men alla trivs inte med sadlar på näsryggen. Om barnet vill ha en båge som sticker ut lite finns en mängd stilsäkra bågar i acetat och plast.
Den nya kollektionen från Ai Young ger till exempel möjlighet att själva vara med och designa hur bågen ska se ut. Barnet kan välja mellan olika former, färger och storlekar.
För den medvetne finns ett hållbart utbud från Fellepini x Sea2See. Dessa bågar är gjorda av havsplast och lämpas extra väl för barn som är allergiska mot metall.
Är ni ute efter en något större båge till ett större barn eller ungdom? Kika gärna på de minsta storlekarna från Circular Collection. Hela kollektionen är hållbar och skapad av återvunna acetat (länka in).
Eftersom barn växer hela tiden behöver de mer stöd än vuxna. Optikern hjälper dig att välja båge och se till att de varken är för stora eller för små utan följer ditt barns ansikte. Ramarna på bågarna ska vara så höga att barnet inte kan se över dem. Glasögonbågarna behöver också vara lätta att justera. Det kan man göra med sadlar och skalmar.
När ni testar bågar i butiken så är det viktigt att glasögonbågarna inte ligger mot kinderna så att barnet får tryckmärken eller känner obehag. Välj ett par bågar som sitter skönt så att barnet kan springa fritt och leka. Det är också bra att tänka till kring nässadlarna vid köp av barnglasögon. Små barn har inte en ordentlig näsrygg på samma sätt som vuxna där bågarna kan vila och därför blir sadlarna extra viktiga.
Andra smarta designdetaljer är bågar för barn med memorymetall som används vid näsbryggan. Det är praktiskt eftersom memeorymetallen är mer flexibel och är därför extra tålig. Är det riktigt små barn ska glasögonen inte ha sadlar.
Vid köp av glasögonbågar för barn är det bra att lägga extra fokus på skalmarna. Skalmarna ska sitta skönt, inte trycka på och hålla sig på plats. Tillsammans med optikern ser man till att skalmarna sitter rätt. Det finns dessutom smarta bågar för barn med skalmtoppar som går att klippa av så att de anpassas till barnets avstånd mellan ögon och öron.
Ett tips är att kika på hur skalmarna sitter med jämna mellanrum. Börjar skalmarna sitta för hårt och samtidigt lämnar märken på näsryggen kanske barnet har vuxit ur bågen.
Ofta har barn bara ett par glasögon och uppmanas att vara försiktiga med dessa. Synsam vill att alla barn ska kunna vara aktiva utan begränsningar. Genom att erbjuda kostnadsfria aktivitetsglasögon till barn mellan 5-12 år hoppas vi kunna bidra till just det.
De kostnadsfria aktivitetsglasögonen har okrossbart glas av polykarbonat och är gjorda av lättviktsmaterial. För mindre barn finns också aktivitetsbågar med rem som håller bågarna på plats.
– Det är alltid praktiskt med extrabågar för barn. Om man vill variera mellan flera bågar så är vårt abonnemang det allra klokaste valet, säger Wai Chan.
– Efter att köpet är klart är det viktigt att ge barnet lite tid att vänja sig vid bågen. För vissa går det snabbt och för andra kan det ta lite längre tid. Hos Synsam är du alltid välkommen in för att justera bågarna utan kostnad, säger Wai Chan.
Många sitter långa stunder framför skärm. En undersökning från Yougov visar att barn ägnar i genomsnitt 25 timmar i veckan åt TV, datorer, läs- och surfplattor eller mobiltelefoner.
– Det blåa ljuset flimrar mer än annat ljus vilket leder till ögontrötthet och huvudvärk. Nu finns speciella glasögon som skyddar barn mot det blått ljus, säger Wai.
För barn som är 13 år och upp till och med 19 år gör Synsam anpassade synundersökningar för unga. Denna undersökning är rabatterad och kostar 199 kronor och tar 30 minuter.