Populära sökningar
jämtö bokstäver

Synsam släpper första svensktillverkade glasögonkollektionen från Frösön

Den åttonde september släpper Synsam sin första svenskproducerade kollektion – Jämtö. Kollektionen består av sex återvinningsbara bågar som hämtar inspiration från den jämtländska naturen och bygdens historia.


I augusti öppnade Synsams nybyggda produktions- och innovationscenter på Frösön utanför Östersund. Nu släpps den första kollektionen tillverkad på Frösön. Kollektionen, med namnet Jämtö, består av sex unisex-bågar med inspiration från den jämtländska naturen och bygden.

– Genom möten och långa givande samtal med människor från den trakten trädde formen till kollektionen fram allt tydligare. I Jämtö-bågarnas mönster och färger har jag velat fånga det jämtländska landskapets ljus och färgskiftningar från fjället, himlen, skogarna och sjöarna, säger Wai Chan, Head of Design på Synsam.

Bågarna har tidlösa och rena former.

– Platsens miljö och historia går också igen i bågens skalm där namnet Jämtö står skrivet på runskrift, inspirerat av Sveriges nordligaste runsten, Frösöstenen, som står just på Frösön, säger Wai Chan, chefsdesigner på Synsam Group. 

Det lilla tecknet "<" på båges framsida betyder ”kreativitet” på runskriftsspråk, en hyllning till det unika hantverk som glasögontillverkning innebär.

Bågar av biobaserat material 

Bågen består av 69 procent biobaserat material framställt av trämassa och vegetabiliska oljor.

Jämtö är närproducerad, från design till slutprodukt. 

– Detaljerna och materialvalet spelar stor roll för oss på Synsam och därför är alla komponenter specialdesignade och naturligtvis nickelsäkra. Bågarna är medvetet designade med tidlösa linjer som lever länge, säger Wai Chan.

Bågen består av 69 procent biobaserat material framställt av trämassa och vegetabiliska oljor. 

– Trämassa är en mångsidig bio-produkt tillverkat från förnybart trämaterial. Bågarna är dessutom återvinningsbara för att skapa ett cirkulärt kretslopp. Du kan alltid lämna dina använda glasögon i Synsams butiker. Är den trasig ser vi till att materialet i bågen skickas till återbruk och blir till nya glasögon. Om bågen är i fint skick kan den istället få en ny ägare i någon av våra Recycling Outlets, säger Mikael Lotesengård, Product Development Manager på Synsam.

Färginspiration är hittat i den jämtländska naturen.

På jakt efter framtidens material

Den nya kollektionen är den första att produceras i Sverige. Synsam ska sedan stegvis plocka hem alla sina varumärken till det svenska produktionscentret.

Målsättningen framåt är att hitta ännu mer lokala material. Att komma så nära kunderna det går.

– I vårt innovationscenter fortsätter vi nu att utveckla våra produkter. Vi har samtal med potentiella samarbetspartners för att se vilka lokala material vi kan använda i produktionen framåt, säger Mikael Lotsengård.

 


Fakta om Jämtö 

  • Kollektionen består totalt av 24 unika glasögon varav sex bågar släpps den åttonde september. De första leveranserna från innovationscentret på Frösön består av två modeller i respektive tre färger. 
  • Bågen består av 69 procent biobaserat material framställt av trämassa och vegetabiliska oljor. Trämassan är FSC-certifierad. Fodralet är tillverkat i Östersund av återvunnen ull. Fodralets material består av filtad ull tillverkad av spill från svenska Woolpowers klädproduktion.
  • Bågarna är tillverkade i Synsam Groups nyinvigda produktions- och innovationscenter på Frösön, med fokus på cirkulära, återvunna och närproducerade material.
  • Återvinningsbara bågar. Återvinning av bågen sker genom återlämning i Synsams butiker varefter materialet i bågen skickas till återbruk.

Läs mer: Nu öppnar nya produktions- och innovationscentret

 

Östersund
Här ligger Synsam Groups nya fabriks- och innovationscenter i jämtländska Östersund.

 

 

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

kvinna i glasögon som skrattar

Upptäck våra mer medvetna glasögonbågar

Sugen på att testa ett par glasögonbågar gjorda av återvunnen plast eller gamla glasögon? Upptäck vårt sortiment redan idag.

naturbild på vatten

Vi tar ansvar för miljön

Vi på Synsam ser att vi har både ansvar och möjlighet att bidra till att möta de globala klimatmål som FN satt upp.
Flicka i glasögon som ler

Vi tar ansvar för samhället

Synsam vill vara med och skapa ett bättre liv för människor och samhället i stort. Därför jobbar vi också med social hållbarhet.