Populära sökningar
två kvinnor som orienterar

Orientering sportglasögon 

Vid val av glasögon för orientering ska man tänka på bra ventilation, reptålighet på glaset och en lämplig linsfärg. Du kan också få dina orienteringsglasgön slipade i din styrka. Kom in till någon av våra butiker så hjälper vi dig. Eller köp dem online med snabb leverans.

Glasögon för orientering - ventilation är viktigt

För bra ventilation, välj gärna en båge med ställbar näsdel. Då kan du reglera nässadlarna för att kontrollera ventilationen beroende på väder och vind. Du kan få dina sportglasögon slipade i din styrka hos oss så att du dels kan se bra i terrängen men också kunna läsa din karta. Kom in till oss så berättar vi mer! 

Reptåligt glas och optisk kompensering

Dina glasögon måste tåla en gren i ansiktet. Det är också viktigt att glaset är optiskt kompenserat dvs har en lins som ger optiskt korrekt avbildning i hela ytan.

Växlande väder och ljus

Under en orienteringsrunda kan vädret växla snabbt. Välj gärna flera linser så att du kan byta beroende på väderlek eller välj fotokromatiska linser, som anpassar sig efter ljusstyrkan utomhus.

Glasslipningar som passar orienterare

Välj mellan att slipa en läsdel direkt i ytterglaset eller i en insatsoptik för ena eller båda ögonen. Många orienterare använder ofta bara ett öga för läsavstånd eftersom blicken flackar mellan avstånd och nära då kartan ofta hålls relativt nära ena ögat. Undvik ett polariserande glas som minskar reflexseendet, då det är lätt att missa en vattenpöl, en hal rot eller ojämnheter i marken.