Skydda dig och dina glasögon med rätt ytbehandling


Även om den viktigaste egenskapen hos ett par glasögon är att korrigera bärarens synfel så finns det fler aspekter att ta hänsyn till. Genom att välja till olika ytbehandlingar blir glasögonbärandet både bekvämare och mer hälsosamt för ögonen.

Crizal av Essilor är den bästa ytbehandlingen som Synsam erbjuder. Den innehåller ett antal olika egenskaper för att skydda både glasögonen och dig som bär dem. 

Optimera transparens

Först och främst tar en antireflexbehandling bort störande reflexer från olika typer av belysning inom- och utomhus. Och det är inte bara du som har nytta av glas med bra antireflexbehandling. 

– Med en bra antireflexbehandling kommer dina ögon att synas bättre genom glasen, exempelvis när du blir fotad. En annan aspekt är att ögat får in mer ljus genom antireflexbehandlade glas, vilket gör att du ser bättre med antireflex än utan, säger Håkan Broman som är nordisk produktchef för kliniska produkter på Synsam. 

Den vanligaste typen av glasögonglas släpper igenom 92 procent av det inkommande ljuset. Med Crizal antireflexbehandling ökar ljusgenomsläppet till 99,2 procent. 

Underlättar vardagsskötseln

Crizal har en hårdhetsbehandling som skyddar glasen mot repor och gör att livslängden på glasen ökar. Utanpå gör en smutsavstötande behandling att glasen inte blir lika smutsiga och lättare att hålla rena. 

Skyddar mot UV-strålar

När du vistas utomhus utsätts dina ögon för skadlig UV-strålning från solen, oavsett om det är en solig eller molnig dag. På vår hud har en begränsad mängd UV-strålning vissa positiva effekter, men däremot bör du sträva efter att skydda ögonen helt och hållet från UV-strålning. Alla klara glas från Essilor skyddar bäraren från skadlig UV-strålning, både framifrån och med Crizal även från den som reflekteras in i ögonen från insidan av glasen. 

Essilor har utvecklat ett klassificeringssystem för UV-skydd i glasögon som kallas ”E-SPF”. Klara Essilor-glas med Crizal har upp till E-SPF 25, medan Essilors solglasögon med Crizal Sun UV-behandling når 50+.

Filtrera bort det skadliga blå ljuset

De flesta av oss tillbringar en stor del av dagen framför skärmar av olika slag. Du har säkert hört talas om att det blå ljuset från skärmarna påverkar oss människor på olika sätt. För det första inverkar det på vår biorytm; blått/turkost ljus gör oss piggare medan vi blir sömnigare av gult/rött ljus. Men tester har också visat att en viss typ av blått ljus kan inverka skadligt på ögat. Glas från Essilor som behandlats med Crizal Prevencia+ filtrerar bort upp till 20 procent av det skadliga blå-violetta ljuset, samtidigt som det ger ökad kontrast och mindre risk för bländning. 

Fakta om Crizal®

Behandlingen Crizal® skyddar glasen mot reflexer, repor, smuts, damm, vatten och UV-strålning. Det både ökar bekvämligheten, underlättar den dagliga hanteringen och ökar glasens livslängd.

Klarglas från Essilor® ger skydd mot UV som når ögat framifrån. Crizal® Forte UV ger ett ökat skydd mot de strålar som reflekteras på baksidan av glasen och in i ögat. 

Crizal® Prevencia™

Utöver fördelarna hos Crizal® så adderar Crizal® Prevencia™ skydd mot det potentiellt skadliga blå ljuset från bland annat skärmar, och minskar samtidigt bländningen och ger en bättre kontrast. 

BOKA SYNUNDERSÖKNING HÄR