Populära sökningar
Man som kastar boll.

Prestera bättre med synträning

Elitidrottare lägger stora resurser på att förbättra sin fysiska kapacitet. Men att bli en bättre idrottare genom synträning är ett nästan outforskat område. 

Elitidrottare inom alla sporter lägger stora resurser på att förbättra sin fysiska kapacitet. Även mental träning har fått en allt större roll. Men att bli en bättre idrottare genom synträning är ett nästan outforskat område.  Det vill Synsam ändra på.

Olav Torgersen är Chief Optical Officer på Synsam och har varit aktiv inom idrott i över 20 år, bland annat som fotbollsspelare och tränare. Han har ofta funderat på vad det är som gör att vissa spelare blir framgångsrika och andra aldrig når toppen.

– Jag är själv ett bra exempel. Jag var en duktig spelare som ung, men min utveckling bromsade in trots att jag var lika stark och snabb som de andra i laget.

Olav Torgersen insåg senare att samarbetet mellan ögon, hjärna och kropp spelar en stor roll. Synen utvecklas under uppväxten och alla lär sig olika tekniker för att använda den. Vissa av dessa tekniker är bättre än andra.

– Jag har studerat fotbollsdomare och hittat stora skillnader i hur de bearbetar intryck under matcherna. Informationen kommer främst från synintrycken som sedan tolkas av hjärnan och ger underlag för rätt beslut.

Manchester United-pionjär

En klubb som gått i bräschen när det gäller att koppla samman syn och idrott är den engelska fotbollsklubben Manchester United som redan 1996 knöt till sig professor Gail Stephenson (1953–2015) för att dra nytta av hennes expertis inom ortoptik. Gail Stephenson fick bland annat spelarna att inte bara värma upp kroppen före match utan även ögonen. Hon var dessutom delaktig i ett berömt beslut där.

Manchester Uniteds spelare bytte sina grå matchtröjor i pausvilan för att spelarna skulle se varandra bättre i andra halvlek.

– Manchester United skiljer ut sig från mängden och jag har studerat professor Stephensons metoder och vidareutvecklat dem. Idag håller jag föredrag för klubbar och sedan går vi ut på träningsplanen och genomför praktiska övningar så att spelarna i praktiken får se vilken skillnad det gör, säger Olav Torgersen.

Glasögon som blixtrar

Synsam arbetar med en metod som tog form under den amerikanska basketstjärnan Michael Jordans karriär. Michael Jordan hade besvär med att skjuta straffkast på grund av blixtar och ljus från området bakom basketkorgen och för att vänja sig vid ljuset började han träna under liknande förhållanden. Synsam har vidareutvecklat metoden och erbjuder idag spelare speciella glasögon som blixtrar genom att snabbt växla mellan att vara genomskinliga och svarta.

– Glasögonen får hjärnan att processa information snabbare. Det är som köra bil på motorvägen och tvingas gallra mellan de snabba intrycken. Det är vetenskapligt bevisat att glasögonen ökar reaktionsförmågan efter tio minuters användning och de används under träning och före match. Synsam har tagit fram ett unikt system för att mäta effekten av glasögonen. Vi undersöker bland annat ögonförflyttning, djupsyn, 3D-syn, beslutsfattande och hur bra användaren uppfattar kontraster.

När testerna är klara jämförs idrottarnas resultat med varandra för att analysera vad de är bra respektive sämre på. Sedan får de övningar som är skräddarsydda efter de individuella behoven.

– När vi jämförde danska landslagsspelare i fotboll med spelare på lägre nivå var den stora skillnaden att landslagsspelarna hade förmågan att ta mycket snabbare beslut än andra, säger Olav Torgersen.

Viktigt flytta ögonen snabbt

Två av världens bästa lag inom e-sport heter Astralis och Origin och samarbetar också på detta sätt med Synsam.

– Det som särskiljer de bästa e-sportspelarna är inte deras snabba reaktionsförmåga utan förmågan att flytta ögon snabbt för att se vad som sker på datorskärmen.

En annan aspekt av ögonens betydelse inom idrott är att det vänstra och högra ögat används på olika sätt. Alla människor vet huruvida de är höger- eller vänsterhänta och använder därför den hand eller fot som känns mest naturlig. Men få är medvetna om att de även har ett dominant öga som de använder mer än det andra. Informationen från det dominanta ögat når hjärnan snabbare och har stor påverkan på till exempel fotbollsspelares prestation under match.  En spelare med ett dominant högeröga blir sämre av att spela på högersidan eftersom hjärnan då främst får information om vad som sker utanför planen.

Kan ta snabbare beslut

– De flesta toppspelare på högerbacken har ett dominant vänsteröga och uppfattar därför bättre vad som händer på planen. Jag är själv högerhänt, högerfotad och har ett dominant högeröga. Så är det för en stor del av befolkningen, men inte bland de främsta spelarna. Om de är högerfotade har de ett dominant vänsteröga och vice versa. Det ger dem bättre information till hjärnan och då kan de ta snabbare beslut på fotbollsplanen, säger Olav Torgersen.

– Nästan all idrott idag fokuserar på fysisk och mental träning. Men om en spelare inte springer åt rätt håll blir det inga mål gjorda, konstaterar Olav Torgersen.

Artikeln är hämtad ur Synsams rapport Ögonhälsa 2020/21