exempel på våra hållbarhetsinitiativ

Här är några av de hållbarhetsinitiativ som Synsam jobbat med de senaste åren.

Låda för återvinning

Låda för återvinning – ditt bidrag är viktig

I Synsams butiker har vi placerat ut återbruk- och återvinningslådor. Tack vare dig och alla våra fantastiska kunder som återlämnar sina glasögon kan vi göra nya glasögon av dem. Du läser mer om Circular Collection här! Sortering och återvinning görs i samarbete med en av Sveriges främsta återvinningscentraler. Allt tas om hand, både båge, glas och metalldelar.

 

Reducering av plast

Synsam vill komma bort från plast så mycket som möjligt. Vi har reducerat plastanvändningen genom att ersätta majoriteten av den traditionella uppblåsbara emballageplasten i våra förpackningar i online-affären med pappersemballage. I våra butiker finns enbart pappåsar av återvunnet material och i våra presentkort använder vi enbart nedbrytningsbart biomaterial. I leverantörsuppförandekoden ställs krav att följa gällande miljölagstiftning och att minimera miljöpåverkan från miljöfarliga ämnen.

 

Återanvändning är det bästa för miljön

När du byter glasögon kan du hjälpa någon annan att se bra. Delar av återlämnade glasögon i oklanderligt skick sorteras ut till återanvändning. Den största volymen går till Synsam Groups andrahands-butik, Synsam Recycling Outlet.

Vi samarbetar också med organisationer som hjälper människor i olika utvecklingsländer med synundersökningar och rätt styrka på glasögonen. I ett projekt hjälpte vi unga kvinnor i Zanzibar. De slitna eller trasiga bågarna vi samlar in, går till återvinning.

 

BSCI

Produktion på schyssta villkor - medlemskap i BSCI

För att kunna göra skillnad för de människor och samhällen som tillverkar våra produkter måste vi på Synsam ha verktyg som styr mot ständiga förbättringar. Därför har Synsam ett medlemskap i Business Social Compliance Initiative (BSCI). BSCI är ett system för att säkra ansvarstagande i leverantörskedjan, som bygger på 11 principer som bland annat förbjuder barnarbete, tvångsarbete och korruption samt ställer krav på säkerhet och skäliga arbetstider. Med BSCI ska våra produktionsenheter kontrolleras regelbundet och en bedömning görs av hur väl de följer de 11 principerna. Kontrollbesöket och bedömningen kallas för en BSCI-revision. Synsam har vid dessa revisioner inte fått några avvikelser.

 

LÄS MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE

 1. VI TAR ANSVAR FÖR MILJÖN

  Vi på Synsam ser att vi har både ansvar och
  möjlighet att bidra till att möta de globala
  klimatmål som FN satt upp. 

  LÄS MER

 1. Vi tar ansvar för samhället

  Synsam vill vara med och skapa ett bättre
  liv för människor och samhället i stort. Därför
  jobbar vi också med social hållbarhet.

  socialt ansvar