Dyslexi är i regel ärftligt och innebär svårigheter att stava, läsa och koda av ord. Uppskattningsvis 5–10 procent av Sveriges befolkning är drabbade. Idag saknas dock tydliga riktlinjer för hur barn och ungdomar ska utredas vid misstanke om dyslexi. Det går inte heller att avgöra vilka testmetoder som är tillförlitliga eftersom de inte är vetenskapligt utvärderade.
Det står dock klart att orsakerna till dyslexi hänger samman med svårigheter i hjärnans avkodning av språkets ljudmässiga uppbyggnad, något som avspeglar sig i ögonrörelserna hos dyslektiker vid läsning.
Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har utvecklat en metod för att upptäcka dyslexi hos barn genom att studera deras ögonrörelser. Metoden går ut på att elever får läsa en text på en datorskärm och därefter används avancerad teknik för att jämföra ögonrörelserna med tidigare mätningar av andra barn med och utan dyslexi.
Gustaf Öqvist Seimyr är datorlingvist och forskare i ögonrörelsemätning. Han är även en av grundarna av företaget Lexplore som lanserat den nya metoden.
– Vid läsning så stannar man upp med blicken och avkodar det man läser, det kallas fixation. Sedan förflyttas ögonen till en ny fixationspunkt. Men hos dyslektiker ser man att de här fixationerna blir längre och mindre stabila, och att förflyttningarna blir kortare. Det innebär att dyslektiker oftare går tillbaka i texten, de får läsa mer än andra, säger Gustaf Öqvist Seimyr.
– Vi använder en särskild kamera, en eye tracker, som har infrarött ljus och registrerar 90 bilder per sekund. På så sätt kan vi följa hur ögonen rör sig, både var för sig och hur de samverkar.
Snittåldern för när man identifierar barn med dyslexi är idag omkring 13 år, men med Lexplores teknik går det att undersöka barn redan när de går i första klass och har börjat läsa. Inklusive förberedelser tar testet bara 3–5 minuter och träffsäkerheten är uppemot 95 procent. Efter genomförd analys förses skolan med en rapport. En av de stora fördelarna med den nya metoden är att den sparar tid. Elever som visar tecken på dyslexi kan snabbt fångas upp och utredas av en logoped som gör fler tester och ställer en diagnos utifrån sin expertis och erfarenhet.
– Vår förhoppning är att elever ska få tidigare och bättre hjälp. Vi ser gärna att testerna görs flera gånger under ett läsår för att se vilka åtgärder som fungerar. Baserat på testresultaten kan vi erbjuda riktlinjer och individanpassade råd, säger Gustaf Öqvist Seimyr.
Artikeln är hämtad ur Synsams rapport Ögonhälsa 2020/21.