Därför är det skillnad på glas och glas


Glas som glas kanske du tänker när det är dags att köpa nya glasögon. Men så är det inte.
Skillnaden på glas och glas är större än du tror och kan vara avgörande
för din synupplevelse.

Precis som du väljer bort skor som skaver och en stickad tröja som kliar bör du välja bort tunga glasögon som sitter dåligt och ger ett sämre seende.

Alla ögon är olika till både form och storlek. Studier har visat att positionen för ögats mittpunkt kan skilja sig upp till 30 procent mellan olika personer. I dag slipas de flesta glasen utifrån ögats styrka och med standardvärden för bland annat ögats mittpunkt vilket innebär att kunden går miste om en rad fördelar som följer om man istället slipar glas efter dina ögons unika mått. På Synsam finns möjligheten att göra det med hjälp av 3D-metoden Eyecode.

Ute på marknaden finns glas av både bättre och sämre kvalitet.
– Som kund är man väldigt beroende av optikerns och butikspersonalens kunskapsnivå och ett beslut ska tas efter vad optikern berättar. Vi vill ge tydliga argument till varför vi rekommenderar ett visst glas. Du får det här glaset för att det är bra för dig, säger Håkan Broman, optiker och glasansvarig på Synsam.

Enkelslipade och progressiva glas
Det finns många glastyper hos Synsam. Enkelslipade glas är den vanligaste typen av glas fram till 40-års åldern. Då drabbas många av ålderssynthet och behöver mer än en styrka i glaset för att kunna se på både långt och nära avstånd. Då blir det så kallade progressiva glas mer vanligt.

De progressiva glasen finns i olika varianter och kvaliteter. De allra enklaste glasen bygger på en teknik som begränsar hur man ser åt sidorna. I Synsams premium-sortiment kan man med den avancerade datortekniken EyeTech skapa helt individuellt skräddarsydda glas efter glasögonbärarens syn. Tack vare metoden som mäter bland annat ögon- och huvudrörelser kan man få fram det bästa progressiva glaset för kunden.
– Allt man mäter ligger till grund för hur man slipar glaset sen. Ju mer input man har om ögat desto bättre glasanpassning kan man göra, säger Håkan Broman.

Gungeffekten minskar med 90 procent
På Synsam används glas från en av världens främsta glasleverantörer, Essilor. Ju bättre glas, desto tunnare och lättare. Det är glasets brytningsindex som avgör hur tjockt glaset blir. Ju högre index som används desto tunnare glas kan man tillverka. Vid ett starkt synfel krävs ett högre index för att kunna undvika tjocka glas. Ett högt index minskar också risken för att ögonen förvrängs. Du har säkert någon gång upplevt att någon med glasögon tycks ha stora ögon respektive små. Synsams glas har 1,6 i brytningsindex och den allra bästa ytbehandlingen som standard.
– 1,6 i brytningsindex är ett lite mer högbrytande glas med ett modernare material. Ett sådant glas blir lite tunnare men också tåligare och mer hållbart. Brytningsindex är egentligen ett mått på materialets täthet. Ett högre index bryter ljuset mer vilket gör att glaset blir lite tunnare. Ju större synfel du har, desto högre index vill man använda. Ska du ha ett tunt glas ska du undvika stora bågar då de blir tjocka ute i kanten eller i mitten av glaset. För tunnast möjliga glas ska du ha så högbrytande glas som möjligt i en så liten båge som möjligt, säger Håkan Broman.

9 av 10 glasögonanvändare uppger i studier att gungeffekten är det jobbigaste när de ska vänja sig vid sina progressiva glasögon. Gungeffekten skapar en känsla av att din omgivning rör på sig upp och ner, trappsteg kan kännas buckliga och linjer böjda när du rör huvudet i sidled, vilket kan leda till både yrsel och trötta ögon.

Glasleverantören Essilor har tagit ett nytt steg inom progressiva glas och uppfunnit en helt ny teknologi för glasdesign som heter Nanoptix-teknologin. Tack vare den tekniken minskar glasets gungeffekt med upp till 90 procent, som du kan uppleva med sämre glas.
– Med Nanoptix och den nya tillverkningsprocessen skiljer vi oss tydligt från övriga aktörer på marknaden och tar det progressiva glaset ett steg längre, säger Mats Solman på Essilor.

Varilux S-serien är Essilors mest avancerade progressiva glas och förutom att gungeffekten minskar med 90 procent har det upp till 50 procent bredare synfält. Glaset tar dessutom hänsyn till det dominanta ögat.

Vad menas med ett dominant öga?
– Jag brukar säga att det är precis som att man har en vänsterhand och en högerhand. Den ena använder man mest även om båda funkar normalt. Det är likadant när du tittar. Det är detta som vårt mest avancerade progressiva glas bygger på. Det vill säga du får en snabbare reaktion i glaset när man tar fokus på det dominanta ögat.

För att få fram dessa unika egenskaper hos glaset krävs teknologin SynchronEyes som även tar hänsyn till ögonens skillnader och vidvinkelseende.

– Det finns skäl till att Essilor får priser. De lägger ner mycket resurser på glas och folk reagerar och tycker att de ser extra bra när de provar de här glasögonen. Men för oss är det viktigt att kunden känner sig delaktig i beslutet av glas och därför informerar vi våra kunder om olika alternativ, säger Håkan Broman.
 

  1. Boka tid för syundersökning

Synundersökningsdags?


Skillnaden på glas och glas är större än du tror och kan vara avgörande för din synupplevelse. Under synundersökningen kommer du tillsammans med optikern fram till vilket glas som skulle passa dig och din syn bäst.

Boka här