Glasögon utan kostnad till barn och ungdomar


När det gäller gratis glasögon till barn följer vi på Synsam de regler som regering och landsting har satt upp. Det innebär att vi nyttjar de bidrag som barnet får via sitt landsting och kan därför erbjuda gratis glasögon till alla barn under 19 år.

  1. Gratis glasögon till barn och ungdomar – Synsam

Vad ingår i glasögonbidraget?

  • Välj båge från vårt sortiment av glasögonbågar Ord. pris upp till 399 kronor.
  • Enkelslipade standardglas i ditt barns styrka.
  • Antireflex- och repskyddsbehandling på glasen.
  • 365 dagars olycksgaranti.

Allt detta ingår – ordinarie pris fr 2398 kr – om ditt barn är berättigat till landstingsbidrag.

Glasögonbidrag – eller bidrag för kontaktlinser

Bidraget för glasögon till barn är satt till minst 800 kr, skillnader kan förekomma mellan olika landsting. Bidraget kan nyttjas för både glasögon och kontaktlinser. Bidrag utgår inte om man tappat bort eller om glasögonen har blivit stulna.

Gratis linser till barn och ungdomar

Om barnet hellre vill använda kontaktlinser kan landstingsbidraget även användas till det. Det finns ingen undre gräns för när barn kan börja använda linser, men vi gör synundersökningar för barn från 8 år. Barn är olika mogna, men om barnet klarar av att hantera sina linser – ta i och ur dem, samt rengöra dem varje dag – så klarar de av att bära linser. 

Bidrag för glasögon upp till och med 19 år

Bidraget gäller till barn och ungdomar upp till och med det år barnet fyller 19 år. För att bidrag ska utbetalas krävs en styrkeförändring – att ditt barn har fått försämrad syn – och ett recept från ögonläkare, ortoptist eller optiker.

Hanteringen av bidraget sker via landstinget och de betalar ut bidraget på det sätt de finner lämpligast. Utbetalningen kan därför skilja sig åt mellan olika landsting.  I vissa län betalas bidraget ut direkt till kund efter att man köpt sina glasögon och skickat in kvittot, och i vissa län kan bidraget lösas direkt i butik.  Våra butiker hjälper dig med vad som gäller i just ditt län.

Uppgradera glasögonen med eget tillägg

Självklart har man möjlighet att uppgradera sina glasögon genom att lägga till en summa för att få tex tunnare och flackare glas eller en annan båge än de som ingår i erbjudandet. Detsamma gäller för uppgradering av kontaktlinser.

Gratis synundersökning för barn 8-12 år

Alla barn mellan 8-12 får en gratis ögonundersökning hos Synsam i samband med initiativet Alla Ska Se, där vi erbjuder gratis aktivitetsglasögon till barn, som passar att användas till sporter och utomhuslek till exempel.

Om ditt barn redan har ett recept hos oss gör vi så klart en kostnadsfri kontroll av styrkorna så att de stämmer när ditt barn behöver nya glasögon.

Har ditt barn aldrig gjort en synundersökning tidigare rekommenderar vi att ni bokar in det. Då gör optikern en barnanpassad synundersökning för att ta reda på synfelet och så att alla styrkor blir rätt. Då hjälper vi även till att prova ut glasögonbågar – eller kontaktlinser – till barnet så att de sitter bra för bästa komfort. För barn mellan 13-19 år kostar syntestet 199 kronor och det kan ni enkelt boka hos oss online.

Barn som är under 8 år behöver göra sin synundersökning hos en ögonläkare.

Välkommen till någon av våra butiker så berättar vi mer.

  1. Boka tid för synundersökning


    På Synsam gör vi barnanpassade synundersökningar på barn över åtta år. Nedan kan du boka synundersökning för ditt barn om du misstänker att ditt barn ser dåligt, eller kontakta din närmaste butik här

    Boka synundersökning