FAQ


Synsam söker ständigt nya och kompetenta medarbetare. Här får du svaren på de vanligaste frågorna vi får i samband med ansökningar om jobb. Hittar du inte svaret på din fråga, är du välkommen att kontakta oss på rekrytering@synsam.com. Vi ser fram emot din ansökan!

Hur söker jag jobb på Synsam?
Alla våra lediga tjänster annonseras ut på vår hemsida under lediga tjänster. Om du inte hittar en ledig tjänst som passar just din profil kan du alltid skicka in en spontanansökan till oss.

Vad bör jag tänka på när jag söker arbete i butik?
Arbetet i butik är varierat, fartfyllt och roligt. Förutom att du brinner för service och mötet med kunden är det bra om du är flexibel med dina arbetstider då många butiker håller öppet både under kvällar och helger.

Vad händer när jag skickat in en ansökan?
När du skickar in en ansökan till en av våra lediga tjänster kommer du att få ett bekräftelsemail på att den har blivit mottagen. Återkoppling under rekryteringsprocessen ges antingen av rekryterande chef eller rekryterare från HR-avdelningen via mejl eller telefon.

Jag har gjort min optikerutbildning utomlands, kan jag söka en optikertjänst hos Synsam i Sverige?
För att få arbeta som optiker i Sverige krävs det en svensk optikerlegitimation. Om utbildningen till optiker har genomförts utomlands behöver den utländska utbildningen prövas hos Socialstyrelsen. Mer information om prövning av utländsk utbildning hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Är det möjligt att bara jobba helger?
Varje butik avgör vilket behov som finns gällande helgarbete i den specifika butiken. Uppstår ett sådant behov annonseras tjänsten ut tillsammans med våra övriga lediga tjänster på Synsams hemsida.

Finns det möjlighet att arbeta deltid parallellt med mina studier?
I många av våra butiker finns ett behov av att anställa medarbetare för deltidsarbete. Ett arbete på Synsam med en lägre tjänstgöringsgrad kan därför vara lämpligt att kombinera med studier. Många optikerstuderande väljer att kombinera sina studier med ett jobb som säljare på någon av våra butiker runtom i landet. Vilken tjänstgöringsgrad som är aktuell för en specifik tjänst hittar du i respektive annons.

Kan jag söka sommarjobb på Synsam?
Under sommarmånaderna kan det i vissa butiker uppstå ett behov av att anställa sommarvikarier. Sommarvikariaten annonseras ut på vår hemsida på samma plats som våra övriga lediga tjänster. Vår rekommendation är att du i god tid inför sommaren löpande håller utkik efter dessa vikariat.

Kan jag söka praktik på Synsam?
Absolut! Synsam får praktikförfrågningar från studenter från olika yrkesinriktningar. Alla studenter med relevant yrkesinriktning är välkomna att göra praktik på Synsam. Det viktiga är att mottagande butik eller avdelning på Huvudkontoret har rätt förutsättningar för att utforma praktikperioden på ett sådant sätt att den är givande för både parter. För mer information om praktik se vår information under rubriken Student.