20 år av glasögonmode


Under de senaste 20 åren har glasögon verkligen utvecklas till att bli en betydande modeaccessoar att hålla ögonen på. De stora modehusen tar numer glasögonkollektionerna på största allvar och vad de största stjärnorna bär på näsan blir trendsättande. Läs mer om hur glasögonmodet utvecklats sedan 1997!

1997-2002

Glasögonmodet dominerades av trenderna från det tidiga nittiotalet, formen på glas- och solglasögon var fortsatt rektangulära och bågarna breda. 
Kate Moss, Calvin Kleins musa under hela nittiotalet, bar kattformade bågar i lätt acetat, vilket var en tidstypisk trend.  
De stora modehusen, Chanel, Prada och Gucci börjar investera mer i sina eyefashion-kollektioner och glas och solglasögon blir allt mer en het modeaccessoar. 
Johnny Depp, bar tonade glas, i ett par lätta, tunna bågar något som satte standard bland kändisar och modeikoner vid millennieskiftet.

Klassisk kattformad båge i acetat från Swarovski, 1949 kr
Tunna bågar med tonade glas från Persol, 1890 kr

2002-2007

Det nya decenniet erbjöd ett splittrat och spretigt mode. Prada och Gucci byggde sitt glasögonmode på kupade bågar i beige med guldiga detaljer samtidigt som de överdimensionerade fjärilsformade bågarna sågs flitigt på catwalken, bl.a. hos Versace.
Neonfärger blandades med den 70-tals inspirerade ”boho-stilen”, tunikor och broderade kläder matchades med klassiska pilotbrillor.

Fjärlisformade solglasögon från Dolce & Gabbana, 2090 kr
Pilotbågar från D.Arnesen, 399 kr
Klassiska Ray-Ban Aviator, 1650 kr

 

2007-2012

2008 gjorde Chanel en av sina mest ikoniska solglasögonkollektioner någonsin, runda svarta bågar i sann Jackie O anda. Victoria Beckham gjorde entré som modeguru och hennes överdimensionerade solglasögon blev snabbt en stark trend. Samtidigt kom klassiska 50-tals inspirerade Wayfarer bågarna från Ray-Ban tillbaka och fenomenet ”geek-fashion” blev ett faktum både inom glas- och solglasögon.

Härligt runda bågar från Tom Ford, 2250 kr

2012-2017

Under de senaste åren har vi sett en mix av föregående års glasögontrender, pilot-formade glasögon, over-sized i alla former och inte minst de runda bågarna. Dior skapade 2014 en futuristisk glasögonkollektion där runda bågar pryds av en metalldetalj ovantill, något som flera designer plockat upp och som vi fortfarande ser som en stark trend. Supermodellen Cara Delevingne blandar gamla stilar med nya och bär tonade pantos med spegelglas.
Modeglas är en växande trend och glasögon håller på att bli mer än ”bara ett hjälpmedel”. Glasögon ger dig karaktär och förstärker dina stilar. Glöm ett par! Variation och mix and match är det som gäller.