Tom Ford


Tom Ford är mannen som räddade Gucci-huset på 90-talet, mannen som blivit kallad modevärldens djärvaste och geniförklarad av stora delar av modeindustrin. Förutom Gucci har han arbetat för flera stora modehus, såsom YSL och Perry Ellis och med flera kända designers såsom Marc Jacobs. Sedan 2004 designar han kollektioner under eget namn och hans glasögonbågar och solglasögon har kommit att bli ikoniska.

Här hittar du vårt sortiment av solglasögon från Tom Ford. 

Här hittar du vårt sortiment av glasögon från Tom Ford. 

Tom Ford är född i Austin, Texas, i USA. Under sina tonår flyttade han till New York för att studera konsthistoria. Men han ändrade sig snart och bytte konststudier mot arkitektur på Parsons School of Design i New York och Paris, med avslutande träning på Parsons i New York.

På 90-talet flyttade han till Milano för att arbeta som designer på Guccis damavdelning. Han steg snabbt i graderna, redan 1992 blev han designchef och senare även creative director för Gucci. När Gucci vid milleniumskiftet köptes av Yves Saint Lauren blev Tom ombedd att även inta rollen som creative director för YSL.

Tom Ford börjar göra glasögon och solglasögon 2005 

I april 2005 tillkännager Tom att han skapar sitt eget varumärke - under eget namn. Detta tillsammans med tidigare Gucci-presidenten Domenico Del Sole. Samma år skriver Tom ett avtal på glas- och solglasögon tillsammans med Marcolin SpA och ett avtal med Esteé Lauder om Tom Ford Beauty Line. Den första egna butiken öppnade i april 2007 på Madison Avenue, New York. Tom har sedan dess lanserat både herr- och damkollektioner och alla med stor succé.

Än är historien inte slut, 2005 startade Tom filmbolaget Fade to Black och lanserade 2009 filmen A Single Man. Colin Firth blev nominerad till en Oscar för bästa manliga skådespelare och filmen fick stort genomslag.