Linser bromsar närsynthet hos barn

- Så här fungerar det


Allt fler barn blir närsynta och med det ökar också risken för ögonsjukdomar som grön starr och näthinneavlossning senare i livet. Men det finns hjälp att få! Kontaktlinserna MiSight® 1 day hjälper inte bara ditt barn att se utan kan också bromsa utvecklingen av närsynthet.

  1. Vad är närsynthet?

    Att vara närsynt innebär att man ser tydligt på nära håll men otydligt på långt håll. Synen blir ofta sämre på båda ögonen men du kan se olika bra på ögonen. Hos barn brukar närsynthet komma smygande i skolåldern och det växer inte bort. 

  1. Närsynthet ökar bland barn

    Fler studier visar att närsynthet blir vanligare hos barn runt om i världen. Enligt en ny svensk studie från Cooper Vision uppger 19 till 24 % av svenska föräldrar (till barn mellan 8 och 16 år) att deras barn är närsynta, och andra studier har visat ännu högre siffror.

Genetik

Myopi hos barn ökar när föräldrar är närsynta.

Risken är nästan:

     
När båda föräldrarna är myopa.

    
När en förälder är myop.
 

 

När ingen förälder är myop.

Livsstil

Mer än 50 % av den globala befolkningen beräknas vara myop år 2050. Allt mer forskning tyder på att beteenden och livsstilsinfluenser bidrar till myopi.


Låg nivå av utomhusaktivitet.


Längre tids närarbete, så som läsning och spel på bärbara enheter.
 


Dåliga ljusnivåer.

Kan linserna bromsa närsynthet hos mitt barn?

Det finns dessvärre inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av närsynthet (myopi). Glasögon och kontaktlinser korrigerar synfelet, men dessa bromsar inte utvecklingen av närsynthet. Men genom att använda linsen, MiSight® 1 day, kan du hindra att närsynthet utvecklas lika snabbt och lika mycket hos ditt barn och att barnet i framtiden slipper vissa ögonsjukdomar. En studie från tillverkaren CooperVision visar att MiSight® 1 day korrigerar och bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn med 59 %, med hjälp av den speciella ActivControl®-teknologin.*
 

*Under en 3-årsperiod bromsade MiSight® 1 day utvecklingen av myopi med i genomsnitt 59 % jämfört med en enstyrkelins. Källa: CooperVision

MiSight 1 day linser

Så fungerar linserna MiSight® 1 day:
 

• Linsen heter MiSight® 1 day och är en mjuk barnvänlig endagslins designad av linstillverkaren CooperVision.

• Genom att använda linsen kan du hindra att närsynthet utvecklas lika snabbt och lika mycket hos ditt barn och att barnet i framtiden slipper vissa ögonsjukdomar.

• Linsen är utvecklad för barn som är närsynta och som har styrkor mellan minus -0,25 till minus -6,0.

• Lätthanterliga endagslinser som inte behöver rengöras eller förvaras.

• De kan användas redan från 8 års ålder (eller tidigare enligt ögonläkares inrådan).

Källa: CooperVision

Så kan du hjälpa ditt barn

 

Skog

Ta pauser!
Det är bra för ögat med återkommande pauser från skärmar, böcker och andra aktiviteter där barnet fokuserar blicken på något som är nära. Ögat behöver se på långt håll också. Studier* visar att ögat mår bra av att tillbringa minst 90 minuter per dag utomhus, eller 11 timmar per vecka.

Öga

Prata med din optiker eller boka en synundersökning
Om du vill att ditt barn testar linser för närsynthet kontakta din lokala optiker eller boka en tid för synundersökning.

BOKA SYNUNDERSÖKNING

*IMPACT OF INCREASING PREVALANCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute

 


Fråga Ida Malmblad, barnexpert på Synsam, om linser och barn


1. Är det verkligen bra för barn att använda linser?
Vi vet att en del föräldrar tvekar, men riskerna med att använda linser är små om de sköts på rätt sätt. När vi optiker provar ut linser för barn så gör vi en noggrann undersökning och väljer ut linssorter som är särskilt skonsamma för ditt barn. MiSight® 1 day, som kan bromsa närsynthet, är en mjuk och barnvänlig endagslins som är lätt att använda och inte behöver rengöras eller förvaras. En studie från CooperVision visade att 9 av 10 barn hellre använder sina MiSight-linser än glasögon. Under mina år som optiker upplever jag att barn som börjat med linser ofta känner att de får större frihet att vara sig själv, leka och röra på sig.

2. Hur vet jag om mitt barn är redo för linser?
Det finns egentligen ingen åldersgräns utan det handlar om när man tycker är barnet är redo att sköta linserna. Även om komplikationer är sällsynta så är hygienen viktig. Om ditt barn klarar av att tvätta händerna noga och att ta i och ur linserna är barnet troligtvis redo. Du kan också fundera på om ditt barn har lätt att ta till sig instruktioner och minns saker utan du behöver påminna hela tiden. Om barnet använder endagslinser så slipper ni dessutom rengöring och linsvätska och barnet kan enkelt slänga linserna på kvällen. Prata gärna med din optiker på Synsam så ger vid dig tips och råd!

3. Jag läste att närsynthet ökar hos barn på grund av för mycket skärmtid. Hur mycket skärm kan mitt barn titta på per dag?
För ögat är det bästa balans. Vi vet sedan länge att det finns en ärftlig faktor bakom närsynthet, men studier visar också att sättet vi använder våra ögon på spelar en avgörande roll. För mycket närarbete och brist på utomhusvistelse hos våra barn kan påverka synen negativt. Jag skulle rekommendera att barnet tar regelbundna pauser från skärmar, och annat där man tittar på nära håll och riktar blicken längre bort. Studier* visar att 90 minuter utomhuslek per dag är bra för ögonen.

*IIMPACT OF INCREASING PREVALANCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute.

Läs mer: Kontaktlinser för barn – hur fungerar det?
Läs mer: Vad är närsynthet

  1. Hitta din butik

Hitta din butik


Här hittar du din närmsta Synsambutik som säljer MiSight 1 day.

Hitta din butik