Populära sökningar

Tips för torra och trötta ögon

I dag sitter många av oss flera timmar om dagen framför en skärm - något som ger torra och trötta ögon. Att blinka oftare och ta en paus från datorn kan hjälpa. Och att byta till glasögon med inbyggt skydd mot blått ljus, gör att du kan avlasta ögonen och slippa besvär.

Torra ögon framför datorn

Datorer, surfplattor och mobiler tar allt mer av vår tid. När vi inte arbetar vid datorn kollar vi sociala medier på plattan eller i mobilen. Därför blir man trött i ögonen framför datorn och kan uppleva att ögonen är torra.

Skärmanvändningen påverkar våra ögon på flera sätt. Det konstanta avståndet tröttar ut ögonmuskeln på ungefär samma vis som armen skulle bli uttröttad av att hålla ett paket mjölk på rak arm i flera timmar. Och det faktum att vi är koncentrerade gör att vi blinkar alldeles för sällan = torra ögon.– Vanligtvis blinkar vi 15 gånger under en halv minut, men sitter vi koncentrerade framför en skärm blinkar vi bara 1–2 gånger under samma tidrymd, berättar Isabel Helander, optiskt ansvarig för Synsam Sverige och ansvarig för Synsams ögonhälsoprojekt.

– Detta är ett arv från våra förfäder grottmänniskorna. När de koncentrerade sig på att upptäcka faror i fjärran aktiverades adrenalinet i kroppen och blinkningarna blev färre. Vi fungerar likadant när vi koncentrerar oss, skillnaden är att vi tittar på något som ligger närmare och att vi tittar under betydligt längre tid.

Läs ocskå: Trötta ögon – symton och behandling

Bra och dåligt blått ljus

Det kortvågiga blå ljuset som skärmarna avger har både goda och dåliga effekter. Det blå/turkosa påverkar hormonerna i kroppen och gör oss piggare. Det är självklart bra – men man bör känna till att ljuset från himlen, även en mulen dag, påverkar vår biologiska klocka betydligt mer än ljuset från en skärm. Trots det kan det blå ljuset göra det svårare att somna om vi har för vana att titta på mobilen i sängen innan det är sovdags och inte har slagit på ”night mode”-filtret.

– Det ohälsosamma blåvioletta ljuset kan leda till åldersförändringar i ögat på samma sätt som det skadliga UV-ljuset från solen, säger Håkan Broman, ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.

Glasögon med skydd mott blått ljus

Så hur ska vi skydda våra ögon i vårt uppkopplade liv?

– Börja med att göra en synundersökning och prova ut ett par glasögon. Det finns specialglas framtagna för skärmar som filtrerar bort det blåvioletta ljuset, även för den som inte har något synfel. Vi hoppas att den här typen av glas ska bli standard i alla glasögon för den yngre generationen, säger Håkan Broman.

Han tillägger att det även finns kontaktlinser som är speciellt framtagna för det digitala livet.

– Tillämpa 20-20-20-regeln, det vill säga ta en paus var 20:e minut och titta i 20 sekunder på ett föremål som ligger 20 meter bort, säger Isabel Helander.

– Pausen stimulerar de körtlar som smörjer upp ögat så att de inte blir torra och trötta. Har man stora bekymmer med torra ögon kan dessutom ögondroppar hjälpa.

Tips för dig som arbetar framför dator

  • Skaffa glasögon med glas om filtrerar bort det skadliga blåvioletta ljuset. Eye Protect System™ är ett inbyggt skydd utan bieffekter.
  • Blinka ofta.
  • Ta en paus i 20 sekunder var 20:e minut och fokusera blicken på något som ligger långt bort.
  • Placera skärmen så att du inte får reflexer från fönster eller takbelysning.
  • Ha skärmen på cirka 50–70 centimeters avstånd.
  • Öka textstorleken på skärmen.
  • Sänk skärmen så att du kan sänka blicken och ha något ”slutna” ögon. Detta gör att du inte utsätter ögonen för lika mycket syre som annars, och det håller ögat fuktigt.
  • Om du har linser kan du testa ögondroppar som hjälper till att fukta dina ögon. 

Allt fler blir närsynta

En amerikansk undersökning visar att amerikaner dagligen tillbringar i genomsnitt åtta timmar framför en digital skärm och att personer födda mellan 1980 och 2000 lägger upp till tio timmar per dag framför en skärm.* Det finns all anledning att anta att siffrorna är liknande i Sverige.

(*=Enligt ett pressmeddelande från Adobe den 8 februari 2018.)

Skärmtiden kan även påverka ögonhälsan på sikt genom att risken för närsynthet ökar när vi ersätter annan aktivitet, framför allt utomhusvistelse, med tid vid skärmen.

– Man tror att år 2050 kommer hälften av världens befolkning vara närsynt och det är ett bekymmer eftersom närsynthet ökar risken för näthinnesjukdomar, säger Håkan Broman.

Synsam

Skillnaden mellan olika glasögonglas

Synsam

Abonnemang på glasögon

Synsam

Boka synundersökning