Circular Collection - glasögon får nytt liv


Efter bågar gjorda på återvunnen havsplast lanserade vi nästa hållbara kollektion – Circular Collection. Som namnet berättar är materialet del av en cirkularitet där gamla glasögon återvinns och görs om till nya.

– Tillsammans med våra kunder har Synsam dragit igång Nordens största glasögonkretslopp: Synsam Circular. Synsam Group återvinner hela den stora volym av glasögon som våra kunder lämnar in och tack vare dessa gemensamma krafter har vi nu kunnat ta våra första steg från linjär till cirkulär produktion. Vi har påbörjat en resa och fler initiativ kommer för att minska koncernens totala miljöpåverkan, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Allt går till återvinning

För att samla in gamla glasögon har samtliga Synsam Groups butiker försetts med återbruk- och återvinningslådor. Här uppmuntras kunden att lägga ner sina gamla glasögon. Lådorna töms regelbundet och för att hålla nere transporterna skickas sedan hela volymer ett par gånger per år till en av Sveriges främsta återvinningscentraler. Där sorteras samtliga delar i glasögonen. Allt material tas om hand och sorteras för återvinning: acetat, plast, metall, skruvar, gångjärn och glas, som egentligen är en form av plast. Ett urval av bågarna som är i skick att användas igen skickas till bättre behövande och fortsätter nyttjas.

Gamla glasögon blir nya

Glasögonbågar gjorda av acetat är de som ingår som återvunnet material i Circular Collection. Dessa bågar processas och bryts ner till acetatpellets. Av dessa pellets skapas vår första kollektion av återvunna bågar – Circular Collection. Här är ingen båge helt lik en annan i kollektionen, då råmaterialet består av många ihopblandade färger.

 

LÄS MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE

 1. Vi tar ansvar för miljön

  Vi på Synsam ser att vi har både ansvar och
  möjlighet att bidra till att möta de globala
  klimatmål som FN satt upp. 

  LÄS MER

 1. Vi tar ansvar för samhället

  Synsam vill vara med och skapa ett bättre
  liv för människor och samhället i stort. Därför
  jobbar vi också med social hållbarhet.

  socialt ansvar