Intresset för längdskidåkning och Vasaloppet har aldrig varit så stort som nu. När online-anmälan stängdes för två veckor sedan hade 33 800 deltagare anmält sig för att åka de nio milen från Sälen till Mora.

Claes Theander är IT-konsulten som fastnat för längdskidåkning. Som ungdom och junior var han en aktiv skidåkare – men efter några års uppehåll bestämde han sig för att satsa igen. Nu tävlar han för Sundbybergs IK och den 8 mars gör han sig redo för att åka sitt åttonde Vasalopp. Med förra årets placering på 139:e plats (av 15 800 åkare) hoppas Claes såklart på ett ännu bättre resultat.

Hej Claes! Varför åker du Vasaloppet?
– Det har blivit ett återkommande mål under ett antal år sen jag tog upp längdskidåkningen igen.

Vad är det konstigaste som hänt under ett Vasalopp?
– Förra årets start var något kaosartad då antalet spår var färre på grund av det milda vädret. Några hundra meter in på startgärdet smalnade det av rejält. Åkare ramlade, även bland eliten, och skidor och stavar bröts till både höger och vänster.

Hur tränar du?
– Vanligtvis springer jag mest och kör en hel del löptävlingar som Stockholm Marathon, Lidingöloppet med mera. När det börjar närma sig höst tar jag fram rullskidorna, styrketränar och kör stakmaskin för att bygga upp överkroppen. Jag tränar 6-7 dagar veckan och försöker baka in träningen på väg till och från jobbet. Det blir en blandning av rena distanspass på 2-3 timmar och intervallpass i olika former.

Vad äter du?
– Vanlig husmanskost, inga konstigheter. Jag fokuserar på att få i mig tillräckligt med energi.

Varför använder du sportglasögon när du åker skidor?
– Jag började använda sportglasögon i samband med att jag behövde linser. För mig är det en nödvändighet för att linserna ska sitta på plats. Utöver det tycker jag att skärpa och fokus förbättras med sportglasögon i de flesta väder.

Vilka är dina favorit-sportglasögon?
– Jag har testat en hel del varianter och märken genom åren men Oakley är överlägset bäst. Favoritmodellen för längdskidåkning är Radarlock Path XL med fotokromatisk lins.

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren? 

1. Kontinuitet. Den bästa träningen är den som blir av.

2. Träna grennära. Kör rullskidor, skidgång och stakmaskin.

3. Få hjälp med tekniken. Bra teknik gör mycket på 9 mils skidåkning.

4. Åk seedningslopp. Då får du stå längre fram i starten.

5. Rätt valla är en förutsättning. Lämna in skidorna på vallaservice inför Vasaloppet.

Claes testar


Synsams testpilot Claes Theander har provat sportglasögon inför sitt åttonde Vasalopp som går av stapeln den 8 mars. Modellen han provat är Oakleys Radarlock ™ XL Straight Stem och tre olika linser; Clear Black Iridium Photochromic, Jade Iridium och Fire Iridium Polarized.

Synsam Sports


Läs mer om Synsam Sports och alla sportglasögon, skidglasögon och goggels.

Till Synsam Sports