Ett halvt sekel i branschen


Synsams framgång ligger i våra kunniga medarbetare som gör allt för att kunden ska känna sig välkommen, sedd och väl bemött i butiken. Möt Urban Johansson, en mycket engagerad medarbetare och optiker som under ett halvt sekel har hjälpt våra kunder att både se bättre och se bättre ut.

Urban - ett halvt sekel i branschen

Branschen och optikeryrket har förändrats genom åren, men Urban Johansson har stortrivts under sina 49 år i butiken i Halmstad. Snart går han i pension och ser fram emot det.

Du har jobbat som optiker sedan 1966. Hur kom det sig att du valde det här yrket?
-Det började med att jag pryade i samma butik som jag sedan jobbat i under alla år. När jag började fanns det ingen högskoleutbildning, utan man gick som lärling under en tid varvat med kurser. Efter att sedan ha jobbat som optiker i två år fick jag gå en kurs där jag blev legitimerad optiker. 

Vad är den stora skillnaden med optikeryrket då och nu?
-Förr lade man stor vikt vid hantverket. Plastglas fanns inte utan glaset var av mineral och skars av oss med diamant och fasettslipades för hand. Idag ligger ju ingen tillverkning alls hos optikerna i butikerna. När linserna kom var det förstås en stor förändring i sig och sen har de ju utvecklats – från hårda linser till idag då de är mjuka och man kan ha dem dygnet runt. Utrustningen som vi använder är också bättre och mer ergonomisk idag. 

Vad har varit roligast under dina år i yrket?
-Jag har jobbat i en butik som redan när jag började hade en innovativ ägare. Butiken har alltid legat i framkant, vi var exempelvis en av de första i landet med linser. Butiken var också bland de första som anslöt sig till Synsam.  

Har branschen i stort förändrats?
-Ja, allt större fokus ligger på sälj och kundrelationer. Och just kundrelationer är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. 

Har du något gott råd till nya generationen optiker? 
-Vår bästa moteld till den konkurrens vi står inför med lågprisbutiker och internethandel är Synsams goda kvalitet, bra leverantörer och vår goda service. Det gäller att verkligen kunna förklara vad skillnaderna är för kunderna.

Nu går du snart i pension, hur känns det?
-Jag har ju smygstartat och jobbat 60 procent under en period. Visst kommer det kännas konstigt att inte ta cykeln till jobbet på morgnarna i höst när alla andra börjar jobba, men samtidigt ser jag fram emot att få vistas på lantstället på Visingsö, fiska, spela boule och umgås mer med min fru och alla mina vänner som redan gått i pension. 
 Vi passar på att tacka Urban för 49 trogna år och önskar honom
många sköna dagar i ledighetens tecken!