Helena Christensen ser det lilla i det stora

 

Helena Christensen har rest världen över. Som fotomodell och som fotograf. Hon vet vad som förenar en bra bild med ett välsytt plagg: detaljerna. 
 

Stil och kreativitet går hand i hand i Helena Christensens liv. Mest känd är danskan som modell. Bara under 1990-talet syntes hon på över 600 tidningsomslag världen över. Tidningen ELLEs omslag har hon prytt 117 gånger, det är rekord. Men faktiskt stod Helena Christensen bakom kameran långt innan hon stod framför den, och idag reser hon aldrig utan att även fotografera. 

I livet som fotograf, supermodell och designer vet hon att det som gör en bra bild är precis detsamma som gör en bra outfit: det hänger på detaljerna. I dem märks kvaliteten.
– Att man kan frysa ett ögonblick i tiden och titta på det för alltid är det jag älskar med fotografering. Livet förändras när du håller upp en kamera. Det förlängs. Och så älskar jag att man aldrig vet vad man fångar på bild, och att alla detaljer kommer till liv genom linsen.

Efter en lång karriär som modell är det nu du som står bakom kameran. Vad har du tagit med dig som framgångsrik kvinna i modellyrket in i din roll som fotograf?  

– Den kvinnliga blicken visar ett annat perspektiv. Kanske ett mer ömsint sådant. Kvinnor som fotas av kvinnor verkar utstråla en så sann och öm ärlighet.

Vad fotar du helst?
– Jag älskar att ta porträtt av kvinnor i naturen. Det är någonting som känns så rätt med att sätta en kvinnlig gestalt bland alla organiska former och figurer.

Du har haft såväl en vintagebutik och en lång modellkarriär. Hur ser du på stil?
– Stil är så personligt och alla har sin egen idé om vad det är. Det är det jag gillar, att du kan stajla dig själv hur du vill eftersom din stil är en förlängd del av dig själv och hur du känner.

Hur är din stil?
– Färgglada mönster och en mix av olika stilar är det jag vanligtvis kör med. Jag är oerhört förtjust i vintage och unika plagg. Jag har dagar då jag föredrar enkla, bekväma och ibland maskulina kläder. Andra dagar vill jag ha massor av blommönster, färger och långa, svepande klänningar.

Hur viktigt är kvalitet?
– Kvalitet är allt. Det får dig att uppskatta plagget mer: känslan, hantverket, sättet det åldras på. Detaljerna är essentiella, det kan handla om ett udda placerat blixtlås, en färgglad söm eller en oväntad form… Detaljerna gör hela skillnaden.


Vilka slags glasögon gillar du bäst?
– Jag bar aldrig solglasögon förr men numera älskar jag dem. Jag tenderar att föredra något större modeller, gärna med en vintage-look. De passar min ansiktsform bäst tycker jag. 


Apropå stil: du kommer från Danmark, ett land känt för tidlös möbeldesign. Hur ser du på dansk stil?
– Jag är inte en minimalist, jag gillar prylar för mycket för det. Jag har rest hela mitt liv och är definitivt en sakletare. Min blick fångar alltid någonting som jag måste ta med mig tillbaka. Det är som små minnen som kommer med mig hem. Men jag älskar dansk design och inspireras ofta av den. 

Finns det en speciell dansk eller danska vars stil du beundrar och skulle vilja fotografera?
– Jag älskar stilen, tankarna och skönheten hos Suzanne Brøgger. Så många danskar har fantastisk stil och underbara ansikten, det märker man så fort man går ut på gatan. 

Du har bott på flera ställen i världen, bland annat Monaco och Manhattan. Men du återvänder alltid till Danmark. Varför?
– Danmark är helt enkelt bäst, på så många vis. Det finns en coolness här, en integritet och en ärlighet som inte många platser har. Du blir förälskad eftersom du mår bra här. Och ”hygge” är ingen ny, galen trend som nyss uppfanns. Det danska gemytet är på riktigt och ingen som inte vuxit upp med det och erfarit det på riktigt kan beskriva det ordentligt. 

boka synundersökning direkt

Välj närmsta butik