Populära sökningar

Bakom mina solglasögon

Ser du solglasögon främst som en snygg modeaccessoar eller tillbringar du större delen av sommaren i en segelbåt? Hur och var du använder solglasögonen avgör vilka krav du bör ställa på dem. Och att kunna se bra är ju lika viktigt oavsett typ av glasögon.

När vi är ute i solsken dras pupillerna ihop för att vi inte ska bli bländade. Sätter vi då på oss solglasögon uppfattar ögat att det är mörkt, pupillen vidgas och upplevelsen blir mer bekväm. Men i solen är inte det faktum att ögat blir ansträngt det enda problemet. En del av ljuset är skadligt. Det är så kallat UV (ultraviolett) ljus och syns inte, men kan i längden vara en risk för ögat. Hur mörka glasen är inte en indikation på hur väl de skyddar mot UV-strålningen. Istället är det kvaliteten på själva glaset och särskilda ytskikt som kan ge skydd.

– I Sverige har numera i princip alla CE-märkta solglasögon ett UV-skydd, säger Hugo Schunnesson, produktchef på Essilor, som tillverkar högkvalitativa glasögonglas.

– Utomlands bör man emellertid vara försiktig med billiga solglasögon som man köper på stranden eller i ett stånd på gatan. De kan vara tillverkade av en plan skiva som bara har böjts och både ge sämre synupplevelse och sakna UV-skydd.

Utan tillräckligt skydd mot UV-ljus riskerar man att på sikt drabbas av grå starr. Därför bör även små barn bära solglasögon av bra kvalitet.

CE-märkning för lägsta godtagbara standard

– CE-märkning garanterar i allmänhet ett bra skydd och duger bra för dem som mest använder solglasögonen i stan och söker en moderiktig stil, säger Hugo Schunnesson.

– Den som däremot tillbringar mycket tid på sjön eller åker mycket skidor bör välja solglasögon med UV400-märkning. De blockerar alla UV-strålar genom glaset och är därför bättre än solglasögon med endast CE-märkning.

Fördelen med att välja solglasögon tillverkade av kvalitetsglas jämfört med enklare glas är, förutom att de är optiskt slipade och ger bättre skydd, att de kan anpassas till det som de ska användas till.

– Om man exempelvis ska resa till Himalaya krävs extremt mörka glas och dessutom sidoskydd. Men med riktigt mörka solglasögon får man inte köra bil, säger Håkan Broman, ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.

– Kvalitetsglas kan dessutom vara polariserande, det vill säga de tar bort reflexer från omgivningen. Utan det kan man bli bländad av solskenet som reflekteras i vatten, snö, vägar, glas. Polariserat glas minskar risken att man blir bländad, vilket är bra när man är på sjön eller kör bil, tillägger han.

Praktiskt med glasögon som mörknar

Den som har ett synfel och alltid bär glasögon kan även välja slipade solglasögon. Ett ytterligare alternativ är att välja fotokromatiska glas, det vill säga glas som mörknar när ljuset ökar. 

– Dagens fotokromatiska glas reagerar snabbare än de gjorde förr och de skyddar automatiskt mot det skadliga blåvioletta ljuset. Dessutom är de utrustade med allt som ingår i vanliga solglasögon, säger Håkan Broman.

Fotokromatiska glas reagerar när det är mycket UV i luften, vilket innebär att de kan mörkna utomhus även om det är mulet.

– Den här typen av glas är vanligare på kontinenten än i Sverige, men vi hoppas att de ska bli attraktiva här också i och med att de nu finns i många olika färger, och även med spegeleffekt, säger Håkan Broman. 

Slipade glas för solglasögon 

Xperio® från Essilor®

  • Skyddar ögonen från de skadliga UV-ljuset.
  • Är optiskt slipade och ger bästa syn.
  • Är polariserade och eliminerar bländning, förbättrar kontrast vid solljus.

Crizal® Sun UV från Essilor®

Addera ytbehandlingen Crizal® Sun UV till solglasögonen och få UV-skydd upp till E-SPF 50+. E-SPF är ett klassificeringssystem för UV-skydd i glasögon som Essilor® har utvecklat. Klara glas med Crizal® har upp till E-SPF 25. (Skyddet gäller själva glaset och tar inte hänsyn till yttre faktorer, som till exempel formen på bågarna eller hur solglasögonen är placerade.)

Läs också: Så köper du solglasögon med styrka.