GLASÖGON MOT BLÅTT LJUS SKYDDAR ÖGAT

Blått ljus finns naturligt i solljus och behövs för att vi människor ska må bra och ha en naturlig dygnsrytm. Men för stora mängder blåljus från skärmar kan vara ohälsosamt för ögonen. Ida Malmblad, legitimerad optiker på Synsam, berättar hur vi kan skydda oss med glasögon mot blått ljus.

Nästan alla människor använder dagligen digitala enheter.  Många skärmar använder idag LED-belysning som ger ifrån sig betydligt mer blåljus än till exempel en traditionell glödlampa.

– Att utsätta ögonen för så mycket blått ljus som vi gör idag är ett nytt fenomen. Än så länge vet ingen om långvarig exponering i framtiden kommer att orsaka problem som är okända idag, säger Ida Malmblad, legitimerad optiker hos Synsam.

Många mobiler och läsplattor erbjuder också blåljusfilter. Problemet är att färger och kontraster inte blir lika bra.

– Samma sak gäller om man laddar ned en app. Det skyddar bra men det är inte så behagligt att titta på,  säger Ida Malmblad, legitimerad optiker hos Synsam.

Glasögon mot blått ljus skyddar ögat

Blåljus flimrar mer än annat ljus. Denna typ av flimmer tros vara en anledning till ögontrötthet och huvudvärk efter många timmar framför en skärm. Att utsättas för det under lång tid kan dessutom vara ohälsosamt för näthinnan. En amerikansk studie från 2018 visar att blått ljus förvandlar vissa molekyler i ögat till så kallade ”cellmördare” vilket skapar åldersförändringar i gula fläcken och förstörd syn.

Blåljusfilter på glasögon

Synsam erbjuder idag glasögon mot blått ljus från skärmar. Det finns läsglasögon med blåljusfilter – både med styrka och utan.

– Vi har tagit fram ett par glasögon utan styrka som kan användas för att filtrera bort delar av det blåa ljuset. Vi har fokuserat på det kortvågiga blåljuset eftersom forskningen visar att det är det mest ohälsosamma. Denna typ av blåljus kan påverka synen eftersom det absorberas djupt in i ögat, säger Ida Malmblad.

Tekniken reflekterar blåljus

Glasögonglasen är behandlade med en avancerad ytbehandling kallad Prevencia. Tekniken reflekterar bort stora delar av det ohälsosamma blåljuset och minskar risken för påverkan  på näthinnan.

– Prevencia tar endast bort kortvågigt blåljus vilket gör att det fortfarande blir behagligt att titta på skärmen. Det är viktigt att upplevelse och hälsa går hand i hand, säger Ida Malmblad.

Ta pauser från skärmen

För ett ökat välmående för både ögon och huvud tipsar Ida Malmblad även om den så kallade 20-20-20-regeln.

– Var 20:e minut ska man ta en paus på 20 sekunder och titta på något som befinner sig 20 meter bort. För oavsett om tittar på en skärm eller läser en vanlig bok ansträngs ögonen av mycket närarbete vilket kan leda till närsynthet.

Glasögon med skydd mot blåljus
 1. Readers Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers
  Readers Blue Block Rectangular Black
  300 kr
 2. Readers Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Blue Block Round Tortoise
  300 kr
 3. Readers Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  300 kr
 4. Readers Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  300 kr

Barns ögon känsligare

Många barn sitter långa stunder framför skärm. En undersökning från Yougov visar att barn ägnar i genomsnitt 25 timmar i veckan åt TV, datorer, läs- och surfplattor eller mobiltelefoner.

– Som optiker kan jag säga att en sak är helt säker. Barns ögon är känsligare och det finns inte något negativt med att skydda deras ögon innan vi med säkerhet vet vad exponering för blått ljus leder till på sikt, säger Ida Malmblad.

Här kan du titta på Synsams utbud av glasögon mot blått ljus för barn.

Risker med blått ljus från dator

- Kan öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont.

- Blåljus stör den naturliga dygnsrytmen.

- Kan orsaka permanenta skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken, vilket i sin tur leder till förlorad synförmåga.

BOKA SYNUNDERSÖKNING HÄR


 

Välj närmsta butik

Vi tar hand om dina ögon

Med Synsam Lifestyle ingår årliga synundersökningar och alltid fria återbesök om du exempelvis upplever problem eller har andra frågor.

Läs mer