Populära sökningar
Din varukorg är tom!
Synsam

Ögoninflammation – konjunktivit

Ögoninflammation för vuxna, eller konjunktivit, kan bero på många olika saker och ställa till det i vardagen. Vanliga symptom på ögoninflammation är röda, irriterade eller rinnande ögon. Men det finns hjälp att få.

Ögoninflammation täcker ett brett spektrum av komplikationer och infektioner i ögat. De kan vara milda, smittsamma och allvarligare. Därför är det viktigt att reagera på din värk eller obehag och kontakta antingen ögonläkaren eller optikern. På så sätt kan du snabbt få din ögoninflammation under kontroll och återgå till god ögonhälsa.

Vad är ögoninflammation?

Du kan drabbas av ögoninflammation, eller konjunktivit, av olika anledningar. Det som händer är att den så kallade bindhinnan, slemhinnan på insidan av ögonlocket som ska hålla ögat fuktigt, har blivit inflammerad. Symtom på att du fått ögoninflammation är att ögonen blir röda, rinniga och irriterade. Vanligaste orsaken är en virus- eller bakterieinfektion.

De flesta ögoninfektioner kännetecknas av ett inflammatoriskt tillstånd eller en irritation i slemhinnan som sitter antingen på insidan av ögonlocket eller i det vita i ögat, som kallas bindhinnan. Beroende på vilken typ av ögoninflammation du har kan det vara smittsamt, smärtsamt och kräva extra behandling. Nedan kan du läsa om de olika delarna av ögoninflammation.

Men kom ihåg: Artikeln kan inte ersätta ett besök hos ögonläkaren. Om du är osäker på dina ögons välmående bör du alltid vända dig till en ögonläkare eller optiker.

Läs också: Ögoninflammation på barn

Så smittar ögoninflammation

Om du umgås nära en person med ögoninflammation så finns också en risk att smittas av ögoninflammationen. Det kan ske genom kramar, handskakningar eller beröringar, där du får virus eller bakterier på händerna och sedan gnuggar dig i ögonen. Till exempel är ett förkylningsvirus en av de vanligaste orsakerna till ögoninflammation, medan herpesviruset - som kan orsaka munsår, influensavirus och varicella-zoster-virus - också kan överföras till ögoninflammation. Därför är det alltid en bra idé att upprätthålla god hygien om du är sjuk själv eller om du är nära andra som är sjuka.

Du kan också få konjuktivit utan att ha smittats av andra. Bland annat kan pollen, husdammkvalster och kosmetiska produkter orsaka allergisk ögoninflammation på grund av en överkänslighetsreaktion. En ögoninflammation kan också uppstå på grund av irritation i ögat om den utsätts för starkt ljus, damm och olika kemikalier. Andra sjukdomar kan också ha biverkningar som orsakar ögoninflammation. Dessa kan exempelvis vara ledgångsreumatism (reumatoid artrit), psoriasisartrit och Sjögrens syndrom.

Symptom på ögoninflammation

Ögoninflammation är ett samlingsnamn på ett symtom som kan bero på en rad olika saker. Och det är just därför en ögoninflammation också kan ta sig i uttryck på många olika sätt.

Ögoninflammation av bakterier
• Börjar oftast på ett öga
• Röda ögon
• Klibbiga ögon i samband med sömn
• Gulaktig inflammation i båda ögonen

Ögoninflammation av virus
• Kan börja på både ett eller båda ögonen
• Röda ögon
• Ögon som rinner i vatten
• Gulaktig inflammation i båda ögonen

Ögoninflammation av allergier
• Klåda
• Rinnande ögon

Ögoninflammation av ljus
• Värk
• Överkänslighet mot ljus
• Huvudvärk
• Ögon som rinner

Behandling av ögoninflammation

Det är helt normalt att någon gång få en mild variant av ögoninflammation - både hos barn och vuxna. Efter en natts sömn kan det hända att du vaknar med en lätt rodnad och gula klumpar i ögats innerkant. Det är mycket vanligt och orsakas av en blockering av tårkanalen eftersom slemhinnorna höjs under natten. Denna typ av ögoninflammation förekommer ofta hos barn med förkylning. Dessbättre är det inte smittsamt och därför behöver du inte göra några förändringar i ditt beteende.

I samband med de milda besvär kan du kontakta din läkare, ögonläkare eller optiker, men det är oftast inte nödvändigt. I de flesta fallen går den milda ögoninflammationen över sig själv.

Torra ögon är en annan orsak till ögoninflammation och kan behandlas med smörjande ögondroppar.

– I många fall beror röda, irriterande och rinnande ögon på grund av just torra ögon, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

Även ögonlocksinflammation, så kallad blefarit, alltså svullna ögonlock, kan orsaka ögoninflammation. Där hjälper noggrann rengöring.

I de allra flesta fall är tillståndet för ögoninflammation/konjunktivit milt. Däremot är det extremt sällsynt att drabbas av den allvarligare formen av ögoninflammation. När det väl händer beror det oftast på virus eller bakterier, vilket kan orsaka smärtsam svullnad, klåda eller sveda i ögat. Om du eller ditt barn upplever sådana symtom bör du kontakta en ögonläkare och stanna hemma. De svåra fallen av ögoninfektioner kan vara smittsamma.

Ögoninflammation av allergi

Vid en allergisk reaktion blir ögat svullet, rött och kan klia, men aldrig kladdigt. Då hjälper receptfria ögondroppar och allergimedicin.

Känner du smärta i ögat och upplever ljuskänslighet är det viktigt att uppsöka en optiker eller en ögonmottagning för att få ögat undersökt.

– Det kan vara tecken på en inflammation på hornhinnan, vilket är ett tillstånd som måste behandlas medicinskt på en gång, säger Håkan Broman.

Röda ögon kan vara en signal att något är fel – då är det fel att bara täcka över symptomen.

– Försök aldrig dölja röda ögon med receptfria kärlsammandragande droppar, poängterar Håkan Broman.

– Det finns alltid ett skäl till att ögat är rött. Om du droppar i något som drar ihop blodkärlen i ögat så döljer du orsaken istället för att ta hand om den, säger Håkan Broman.

Vad du kan göra för att undvika ögoninflammation

Smittsam ögoninflammation kan förebyggas genom god ögon- och handhygien. Det gör du bland annat genom att alltid tvätta händerna efter att du har varit i kontakt med personer som har ögoninflammation eller andra sjukdomar.

Om du arbetar i miljöer där du kan få något i ögonen är det en bra idé att använda skyddsglasögon. På detta sätt skyddar du dina ögon från starkt ljus, främmande kroppar eller kemikalier - och minskar därmed risken för att få något i ögat som kan orsaka ögoninflammation.

Om du börjar få ont i ögat - allt från små irritationer när du stänger ögonen, till en konstant, smärtsam värk - är det viktigt att du söker läkare snabbt. Det behöver inte nödvändigtvis vara akut, men det är alltid en bra idé att kontrollera din ögons hälsa. Om du är osäker på något kan du därför alltid kontakta din lokala Synsam-optiker, ögonläkare eller läkare.

Tips

• Gnugga dig inte i ögonen om du har ögoninflammation. Det kan överföras från ett öga till det andra.
• Rengör ögonen med saltlösning. Det kan både rengöra inflammatorisk vätska och lindra obehaget.
• Använd engångsdukar för att torka av dina ögon med och kasta dem efteråt - på detta sätt smittar du mindre.
• Använd endast din egen handduk och låna inte ut den - det minskar risken för infektion.
• Behåll god hygien - särskilt handhygien.

Vanliga frågor om ögoninflammation
Precis som barn uppmanas att stanna hemma om de drabbas av den smittsamma varianten av ögoninfektion så kan det vara en god idé även för vuxna att stanna hemma från jobbet till symptomen är borta eller tills att du är säker på att du inte smittar.
Hur länge en ögoninflammation varar beror på om den kommer av ett virus eller bakterier. En ögoninflammation som beror på virus går oftast över på 5-10 dagar medan den som orsakas av bakterier kan pågå från några dagar till veckor.
Ögoninflammation är smittsamt så länge symptomen pågår men det beror återigen på vilken typ av ögoninflammation du fått.

 

Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.


 

Synsam

Så kan Synsam hjälpa dig

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka åkommor. Boka synundersökning eller ögonhälsoundersökning för att få hjälp till rätt behandling.

Boka ögonhälsoundersökning

 

Synsam

Hör av dig om du undrar över något

Synsam

Vi tar hand om dina ögon

Synsam

Vi hjälper dig att hitta rätt glas och bågar